Lokale forsyningsvirksomheder vil gøre Billund kommune grønnere

Image by ElisaRiva from Pixabay

I 2018 fik de tre lokale forsyningsselskaber, Billund Varmeværk, GEV A/S samt Billund Vand og Energi A/S, tilsagn om støtte fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet til et nyt projekt. Projektet skal være med til at gøre hele forsyningen i Billund kommune mere miljørigtig og bæredygtig.

 

En mands skrald, en anden mands guld. Sådan lyder et gammelt ordsprog, og det forklarer egentligt meget godt principperne for det innovative projekt, som de tre lokale forsyningsvirksomheder er blevet enige om at give sig i kast med.

GEV har mulighed for at anvende overskudsvarme fra eksempelvis virksomheden DuPont i deres forsyning, men forsyningsområdet i Grindsted har ikke brug for varmen. Samtidig vokser Billund, og Billund Varmeværk står derfor over for udvidelse for at kunne levere varme nok i fremtiden til alle deres forbrugere. Billund Vand & Energi er helt i front med at omdanne madaffald og spildevand til grøn energi, og kan derved få en energiproduktion, som er større end det, der er brug for. Kort sagt; mens der er udsigt til overskud af varme og energi nogle steder, så er der udsigt til et tilsvarende underskud andre steder.  

Det kræver ikke en ingeniørgrad at gennemskue, at det kunne være smart, hvis energien og varmen kunne flyde frit mellem de forskellige områder og selskaber. Men det kræver en ingeniørgrad og et godt samarbejde at udvikle den teknologi, der kan sikre, at områdets vedvarende energikilder og overskudsvarme kan bruges i forsyningen.

Hvis det lykkes at skabe et fleksibelt energisystem, er der udsigt til, at eksempelvis Billund Varmeværk og GEV vil kunne bruge overskydende varme og energi fra industrivirksomheder og Billund Vand og Energi til at opvarme vand og ejendomme i Billund kommune. Bæredygtigt, grønt og CO2-neutralt.

– Vi er nødt til at tænke fleksibelt for at imødekomme udfordringerne i forbindelse med det stærkt voksende forbrug af el til transport og opvarmning. På fjernvarmesiden handler det om at få tilpasset ledningsnettet og dermed forsyningen til de nye lavenergihuse, uden det går ud over komforten i den eksisterende boligmasse. Når vi gør det rigtigt, så bidrager vi samtidig til den grønne omstilling og opnåelsen af FN’s verdensmål, siger Jørgen Kristensen, der er bestyrelsesformand for GEV.

Han får fuld opbakning fra Jørgen Krab Jørgensen, der er bestyrelsesformand for Billund Vand og Energi     

– For os at se ligger et fleksibelt samarbejde mellem selskaberne i direkte forlængelse af FNs Verdensmål om at skabe bæredygtige byer og samfund. Det handler om at anvende de ressourcer, vi har til rådighed på en bæredygtig og værdiskabende måde, siger Jørgen Krab Jørgensen. 

Potentiale for national løsning
Selv om det er forsyningsvirksomhederne, som er initiativtagere til projektet, så skal det gennemføres i et tæt samarbejde med Billund Kommune og store lokale virksomheder som LEGO og DuPont.

– Den stærke lokale forankring og opbakning er en af de vigtigste forudsætninger for, at vi får succes med projektet, siger Kell Raabjerg, der er bestyrelsesformand for Billund Varmeværk. Han tror, at det har været en medvirkende årsag til, at Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har valgt at støtte projektet.

– Der er et stort potentiale, men der er også en del udfordringer foran os. Teknologien til at gemme overskudsvarme og -energi er endnu ikke tilfredsstillende. Lykkes det os, er der potentiale til, at mange andre forsyningsvirksomheder vil kunne få glæde af løsningen. Projektet kan således bidrage til at gøre varme- og energiforsyningen grønnere mange steder i Danmark, slutter Kell Raabjergi en pressemeddelelse