Per Hansen fra Grindsted løb 661 km på 191 timer

Per Hansen - Foto: René Lind Gammelmark

Per Hansen fra Grindsted er den eneste dansker der i år deltog i Goldsteig Ultrarace, der er europas længste nonstop rute. Der var 32 tilmeldte og 12 der gennemførte den lange rute. Ruten er 661 km lang, 19000 højdemeter, og i år var det sjette gang løbet blev afviklet, med start den 13. september.

Den der har løbet ruten hurtigst var Robert Kovacs fra Ungarn, og i 2017 løb han ruten på 125 timer og 38 minutter.

 Per Hansen bor i Grindsted, og begyndte at løbe i 2014.Inden da havde han spillet som målmand på et Oldboys fodboldhold. Flyttede til Grindsted i 2013 og begyndte at være med til at løbe i Grindsted Motion.

6 timers søvn
På de 8 døgn han deltog i Goldsteig Ultrarace sov han i alt 6 timer. Han var meget træt, faktisk så træt at han nogen gange løb/gik lidt i søvne og kunne godt komme lidt ud af ruten inden han fandt ud af det. Han prøvede en gang at være løbet omkring en kilometer forkert, men så var det jo bare at komme på ret kurs igen. Nogen gange når han var allermest træt kunne han lægge sig i ca. 10 minutter for at sove, og så bare i gang igen.

Under løbet skulle han have en rygsæk på der vejede 8 kilo inkl. indhold. Der var forskelligt sikkerhedsudstyr, såsom førstehjælpskasse, varmetæppe mv.

Han løb ikke sammen med nogen, men helt alene, og var da også den eneste dansker der deltog i løbet.

Idéen til at deltage i Løbet
Det var Jette Schønning der sidste år sendte Per et link til løbet, og da han havde set det, tænkte han at det måtte han da bestemt have prøvet.

Bjergløb
Det er et bjergløb i et meget kuperet terræn, oftest på stier og ind imellem også et lille stykke på forbindelsesvejene mellem bjergene. Per kunne nogen gang undre sig over at der kunne komme maskiner op ad de stejle veje.

100 kilometer hver dag
For at kunne nå at løbe discancen på de 661 km på 192 timer skulle der løbes 100 km hver dag.

Per gennemførte løbet på 191 timer og 40 minutter, og han og tre andre løbere satte tempoet lidt ned, da de kunne se at de godt kunne nå det uden at de skulle løbe det allersidste stykke.

Selvdisciplin, udholdenhed og viljestyrke
Der skal en god gang selvdisciplin, udholdenhed og viljestyrke til for at gennemføre sådan et løb, og ifølge Per har det også noget at gøre med at man skal kunne kontrollere smerten, for han har deltaget i flere løb, hvor smerterne begynder at være slemme efter 70 km. Han har derfor lavet et system, hvor han kontrollerer smerten, og inddeler dem i forskellige katagorier for at kunne skelne mellem dem.

Fortræning
Per var en tur på Bornholm hvor han løb 35 km om dagen i 3 dage i det bornholmske terræn.

Han var også en tur i Rebild Bakker for at løbe et 8 – timers løb. Et 24-timers løb i Sæby i foråret var også en del at træningen, og ud over dette har han jo trænet sammen med de andre medlemmer af Grindsted Motion, hvor det ikke er i bakket terræn. Har også trænet i Utoft Plantage.

Ingen problemer med rygsæk
Han har ikke haft problemer med at løbe med rygsækken, hverken smerter i ryg eller skuldre, for hans havde købt sig en god rygsæk.

Uvurderlig hjælp af kæresten Sally
Sally var med på hele turen, sørgede for at alt var klar de par gange i løbet af et døgn hvor Per lige skulle have lidt søvn, så gjorde hun klar så han kunne lægge sig på drømmesengen i soveposen, og imens sørgede hun for at varme noget suppe så han kunne få noget at spise, og lavede frisk kaffe og fyldt vandflasken, smurte noget mad han kunne få med sig.

Hverdag igen
På tirsdag starter han på arbejde igen, han arbejder på CRH Concrete i Brørup, en virksomhed der laver betonelementer. Per arbejder på kontor hvor han er personale ansvarlig for montørerne i jylland. Han sidder også og regner priser ud.

Ingen planer
Lige nu har Per ingen planer om hvad næste løb skal være, han vil bare slappe af.

Link til løbssiden

Undervejs på turen tog Per billeder, og dem kan du se i stor størrelse ved at klikke på dem her nedenunder teksten.