Af Louis Bülow
Et fjernt erindringsbillede toner frem og bærer tilbage til foråret 1974, hvor troubadouren Niels Hausgaard fra det nordjyske slår igennem på Dansktoppen med Først en halv time på den ene side, så en halv time på den anden.
Niels Hausgaard, der i august 2019 fyldte 75 år, huserer i ugevis på hitlisten med sin halve time men når aldrig helt til tops. 1970’ernes monsterhit Så’n gik det til, da farfar var ung med duoen 2 Jyder – Marius Dahl Knudsen fra Grindsted og Anthony Bjerregaard fra Varde – er braget ind på Dansktoppens førsteplads og sætter små to millioner radiolyttere i nærmest ekstase.
Med sangen om farfar er vi tilbage i en tidsalder, hvor verden endnu ikke er gået helt af lave, og alt er, som det plejer at være – ved det gamle.
Dronning Margrethe II sidder på tronen med Prins Henrik ved sin side, landets folkekære Anker Jørgensen sidder på magten som statsminister, og uge efter uge tuner lytterne ind på Jørn Hjorting for at tage del i de glade løjer på netop Dansktoppen.
Også i Grindsted er alt ved det gamle med gårdejer A. Chr. Andersen fra Morsbøl siddende solidt for bordenden som borgmester. Den stoute bonde holder et vågent øje med rødstrømpebevægelse og hippiekulturens unge, der føler sig mere hippe end deres forældre, ryger en sjovere tobak og krammer hinanden for en ny og mere kærlig verden.
Netop det år sover Grindsteds legendariske pølsemand og én af byens store ildsjæle Poul Leth Pedersen stille ind på Fynsgades Plejehjem, 66 år gammel.
Der er meget at elske – og der er meget at miste. Længe holder den gamle kæmpe ved, men den 18. december 1974 må Grindsted slippe hans hånd med et sidste farvel og en stille tak. Vemod og triste tanker knuger mange, men det er også en dag fyldt med taknemlighed og stolthed over alt det, Poul Leth har givet.
Dykker vi ned i sportens historiske annaler tilbage i 1940’erne, 1950erne og 1960erne i Grindsted-området, støder vi ikke alene på berømte ikoner og sokkelhelte, men også på de mange frivillige ildsjæle, der i årtier trofast har knoklet bag kulisserne med forskellige sportsgrene.
Hverdagens stille vandbærere, om man vil. Dem, der passer gymnastiksale, baner, svømmebassiner, dém, der sørger for indkøb, reparationer, vask af spilletøj, rengøring af lokaler, salg af vand, is og pølser, dem, der træner små og store, agerer dommere, linjevogtere og meget mere.
Her finder vi historien om Poul Leth Pedersen, der var svoger til en anden af de mere kendte skikkelser i lokalsamfundet i Grindsted, malermester Ejvind Skov, manden bag den berømte landeplage Hedepigen.
Poul Leth Pedersen – Kild: Else Leth Skov
Poul Leth arbejdede igennem årtier for at få sat Grindsted på idrættens landkort. En navneliste viser bestyrelsen for Grindsted Gymnastik- og Idrætsforening, der var en sammenslutning helt tilbage fra 1937 af byens idrætsforeninger med fodbold, gymnastik, håndbold og svømning på programmet.
Den gamle liste viser Orla Eichert som formand og ellers Th. Toft, H. Pallesen, Nic. Petersen, Aage Iversen, Holm Christensen, fru Lysdal Andersen – og også Poul Leth Pedersen …
I årevis lagde Poul Leth al sin energi og sine kræfter i foreningsarbejdet, og med sin overvældende statur og stoute bredde indgød han sine omgivelser en følelse af ro, nærvær og tryghed.
Man hørte nærmest hjertet banke, når Poul Leth tog sig af børn og unge, der opsøgte foreningen. Han forenede sit livslange virke i sportens univers med menneskelighed og socialt engagement i ordenes allerbedste betydning. Han gav plads til alle, også dem, der kom fra svære kår, dem, der mistrivedes og havde det svært.
Helt tilbage i i starten af 1930´erne begyndte lokale ildsjæle på udgravningerne ved Morsbølvej i Grindsted til det kæmpestore svømmebassin, der med de imponerende mål 50 x 100 meter skulle blive Nordens største kunstigt anlagte friluftsbad. Hidtil havde borgere i Grindsted og andre vandhunde med passion for det våde element været henvist til at dyrke svømning og anden vandsport i Grindsted Å og de nærliggende kanaler.
Det omfattende gravearbejde foregik alt sammen med håndkraft og sved på panden, og først i 1934 stod arbejdet færdigt med den officielle indvielse af Grindsted Friluftsbad den 17. juni. Svømme-sporten skulle blive en naturlig del af GGIF, og Grindsted Svømmeklub blev stiftet en måned senere, hvor 132 meldte sig ind.
Poul Leth Pedersen skulle snart blive en af de mere markante skikkelser indenfor svømmesporten i Grindsted, og på bedste vis tog han hånd om klubbens medlemmer. Efterhånden blev han set som en unik institution i Grindsted Friluftsbad.
Mangen lille purk har oplevet sin første sejr på livets bane, når Poul satte ham på svømmeholdet og tog ham med til stævner i Randbøldal, Give og Vingsted. De unge fandt et fristed hos Poul Leth, der kørte tusinder af kilometer for at følge sine svømmere og heller aldrig svigtede de populære klubaftener på Bakkehuset.
Et fællesskab, der kunne holde de unge væk fra gaderne.
På hjemmesiden Grindsted Nostalgi på Facebook fortæller Arne Thagaard, at han betragter Poul Leth som en af frontfigurerne i det frivillige, ulønnede arbejde i foreningssammenhæng og husker ham som ”vores altid trofaste leder, når vi i svømmeklubben var til udenbys svømmestævner … han var der altid for os, når der var brug for det.”
Jørgen Orloff følger op med at beskrive Poul Leth som en sand levemand og livsnyder, der stod ved telefonen i kiosken med en tændstik stukket op i den uundværlige cigar, ”så han kunne holde den med tænderne. Poul var også den eneste, jeg husker, der kunne flyde i bassinet med cigarføring og læse avis.”
Men Jørgen Orloff oplevede også Poul Leth som et menneske, der ”altid var glad for at hjælpe
andre. Når jeg havde fejet fliserne rundt om badebassinet for Lilly, var det hen til Poul for at få belønningen en grøn ABC sportsvand og en rund is, samt rosen, der fik en til at føle sig betydningsfuld, for Poul var ikke hvemsomhelst.”
I 1950’erne overtog Poul Leth Slagteriet Midtjyllands pølsevogn på Banegårdspladsen i Grindsted, og pølsevognen opnåede efterhånden ry som et godt spisested, hvor man fra tid til anden måtte stå i kø for at komme til. Selv den dag i dag kan ældre i Grindsted med nostalgisk vemod længes tilbage til de gode, gamle dage ved Poul Leths pølsevogn.
Annonce i Midjysk Ugeblad fra 1950’erne for Poul Leths Pølsevogn
Da russerne i november 1957 opsendte rumraketten Sputnik, lancerede Poul Leth med vanlig humor sin helt egen Sputnik 2 hotdog med 2 røde pølser, italiensk salat, rå og ristede løg, ketchup, sennep, remulade og agurkesalat.
Kneb det lidt med finanserne, kunne man få Poul til at lave en kradser til 10 øre, et pølsebrød kun med sennep og ketchup. Ikke så sjældent lod Poul dog godheden løbe af med sig, og man fik en flækket pølse puttet i uden beregning.
Dengang lå nymodens pjank og teknologiske påhit som mobiltelefon, tablets og smartphones stadig lå langt ude i fremtiden. Men når man nød sine pølser hos Poul Leth, blev man opdateret på de seneste lokale nyheder, når Rulle Vagn eller andre lagde vejen forbi for at få en hyggesnak.