Af Carsten Sander Christensen
14 km nordøst for Billund finder man landsbyen Farre. Omkring 370 indbyggere bor der i landsbyen. Ligesom resten af vores område oplever Farre butiksdøden i disse år. I dag må man kører de små 5 km til Give for at handle ind i dagligdags- og tøjbutikker. Institutioner som f.eks. den lokale skole er lukket og bliver brugt som et multicenter for borgere, foreninger og andre foretagsomme lokalfolk. Det sidste tog holdt i byen i 1979. En butik overlevede dog, og den er kendt langt ud over Farres bygrænser i lokalområdet. På adressen Anlægsvej 1 ligger slagter Aalbæk (Aalbæk Specialiteter) og det har han gjort siden 1956. Slagteren er kendt milevidt omkring for sit kvalitetskød. Slagteren har været i byen siden 1920. I slutningen af 2000-tallet åbnede Fary Lochan Destilleri og det er i dag landskendt for sin whisky. Skoven er omdrejningspunktet hos Fary Lochan – det hele startede her i Farre skov, hvor traditionen føres videre med skoven og dens brændenælder. På helt originale skotske kedler.
Endelig er der Danpo A/S. En af egnens største fødevarefabrikker. Kommercielt opdræt af slagtekyllinger begynder i 1950’erne og dermed skyder en lang række små slagterier op. Historien om Danpo er den klassiske fortælling om, hvordan en række virksomheder slår sig sammen i stadigt større enheder for at opnå fordelene ved stordrift. I 1990 opkøber Danpo A/S Farre Food (Farre Fjerkræslagteri oprettet i 1930erne), i 2000 bygges en af Europas mest avancerede forædlingsfabrikker i landsbyen og i 2013 bliver Danpo A/S en del af en Europas største kyllingekoncerner – svenske Scandi Standard. Scandi Standard består af Danpo A/S fra Danmark, svenske Kronfågel AB og Den Stolte Hane AS i Norge, Manor Farm i Irland og Naapurin Maalaiskana i Finland.Koncernen er Skandinaviens største forarbejdningsvirksomhed inden for kylling. Scandi Standard repræsenterer med ledende markedspositioner en årlig omsætning på cirka fem milliarder kroner.
Men det vigtigste mangler endnu. Farre Kirke blev opført så sent som i 1956. Den var et resultat af et arbejde som Farre Kirkeudvalg havde arbejdet på igennem mange årtier. Men den nye kirke var den anden i rækken af kirker i Farre. Det opdagede Vejle Museum i februar 1908 ved et tilfælde, da arkæolog Søren Hansen begyndte at grave i kirkebakken nær Bækvej. Nationalmuseet blev varskoet og vise folk blev sendt ud på heden. I 1912 blev kirketomten anerkendt som et fund. Det man havde fundet, var en kirketomt (11 x 6 meter) fra en kirke der var opført omkring år 1200, men den var blevet nedlagt igen inden 1330. Kirken lå på nutidens i matrikel 5b i Farre by ejerlav Den optrådte nemlig ikke i Ribe Oldemor (fortegnelse over kirker i området). Ja end ikke som en ødekirke. Med andre ord var kirken blevet nedlagt inden den Sorte Døds ankomst 15-20 år senere. I dag findes der ingen kirketomt, idet området ikke blev fredet. Ak ja. Der blev ellers fundet sten der kunne være fra fundament samt 21 skeletter som blev genbegravet i 1957. Ved de første udgravninger i starten af 1900-tallet havde arkæologerne fundet yderligere 11 skeletter. Kirketomten er et indslag i debatten om hvorfor der kom så mange ødekirker i 1300-tallet her i det syd- og midtjyske. Kirketomten i Farre er godt argument for at der var andre årsager til denne massenedlæggelse af kirker for 700 år siden. Klimaændringer (som var voldsomme i den sene Vikingetid i 1000-tallet), affolkning af området eller simpel misrøgt af kirkebygningerne på grund af armod kunne være reelle bud på nedlæggelsen. En ting ved man dog med sikkerhed – ingen skatteindtægter fra sognet så var der heller ingen kirke. Omkring kirken er der desuden spor af endnu ældre tider, to Bronzealderhøje samt spor af tre smelteovne til jernudvinding vidner omkring beboere i området i flere tusinde år. Ja selv en landsby kan have en meget spændende historie …
Farre Kirke – Privatfoto