Bülows Hjørne: Landsbylægen fra Vorbasse Ove Clausen – og hans livs tragedie

Bülows Hjørne

Af Louis Bülow

Tilbage i de kriseramte 1930’ere blev Hejnsvig ramt af en ufattelig tragedie, der i dag er indhyllet i glemslens tusmørke. Kun mindestene præget af årtiers ælde og patina på kirkegården bærer vidnesbyrd om den dødelige lungeepidemi, der dengang bredte sig som en løbeild over hele egnen.

Smitten ramte især små børn, og en efter en bukkede de yngste under for den livstruende sygdom. I Gilbjerg én kilometer fra Hejnsvig døde alene syv børn. Også selve Hejnsvig var hårdt ramt.

Ole og Anna Katrine Kruse fra den store slægtsgård Godtrumgaard går heller ikke ram forbi. Deres et-årige søn Henning smittes med lungesygdommen og svæver i flere uger mellem liv og død, mens sognets stoute landsbylæge doktor Ove Hjort Clausen og familien desperat kæmper for hans liv.

Som Katrine fortvivlet skriver:”Det har ikke set saadan ud i Hejnsvig Sogn siden den spanske Syge, med Sygdom iblandt mindre Børn …  Men Lægen kommer 2 Gange hver eneste Dag … Vi vaager endnu hver eneste Nat med Damp ved lille Henning.”

Da feberen stiger til sit højeste, må doktor Clausen forberede familien på, at Henning måske ikke overlever natten. Den lørdag går tiden nærmest i stå i Hejnsvig. En dag, Katrine for tid og evighed gemmer i sit hjerte:”… den Lørdag han var ringest – ja da var der Bud efter ham … jeg glemmer aldrig den Dag. ”

Som ved Guds mirakel og doktor Clausens nærmest overmenneskelige indsats overlever den lille dreng fra Hejnsvig den dødelige epidemi, der i gennem adskillige måneder hærger hele sognet.

Den dag i dag lever Henning i bedste velgående i Hejnsvig og kan se tilbage på et livslangt og frodigt virke på sin fødeegn. Omgærdet med dybtfølt sympati og respekt mødes han overalt af mennesker med noget på hjerte eller med et fortroligt Dav, Henning …

Doktor Ove Clausen havde allerede i 1933 som nyuddannet læge og kun 29 år gammel overtaget  den store lægepraksis i Vorbasse, og under et sygebesøg i Hejnsvig – udkørt og helt udmattet af overanstrengelse – måtte den ellers så barske landsbylæge sætte sig ved et køkkenbord og lade tårerne få frit løb af afmagt og fortvivlelse.

Under krigen var Ove Clausen en af de centrale skikkelser i modstandskampen i Vorbasse. En af besættelsens sande helte, der gang på gang satte livet på spil for kaldet til frihed, sandhed og ret.

Godt et årti senere oplevede Ove Clausen som sognets dybt respekterede landsbylæge den tungeste dag i sit liv – en dag, han aldrig helt forvandt. Vi skruer tid og sted tilbage til lægekonsultationen i Vorbasse tirsdag den 14. maj 1957, hvor hans livs tragedie skal udspille sig.

Den 33-årige husmand og familiefar Jens Horsted Sørensen fra Trøllund ved Hejnsvig har i nogen tid været plaget af en Ischias-lidelse, og ved 12,30 tiden den tirsdag møder han op i doktor Clausens konsultation for at blive behandlet.

Clausen giver som vanligt sin patient en indsprøjtning med det smertestillende middel adrenalin-procain. Få minutter senere bliver Jens Horsted Sørensen ramt af et voldsomt krampeanfald og dør i den magtesløse Clausens arme.

Ove Clausen sørger for øjeblikkeligt at få Horsted Sørensen bragt til Grindsted Sygehus og tager derefter selv den tunge vej til Trøllund for at underrette husmandens unge kone Anne, der er gravid. Ægteparret har da været gift i 7 år og har en dreng på fem år.

Efter tragedien retter Clausen henvendelse til Politiet i Kolding, der sætter en gennemgribende undersøgelse i gang. Få dage senere fremgår det af dagens avis, at ”de foreløbige undersøgelser synes at bekræfte, at der intet er at bebrejde lægen  Ove Clausen, Vorbasse.”

Avisoverskrift om læge Ove Clausen i Thisted Amtsavis den 15, maj 1957

Der skal gå halvandet år frem til oktober 1958, før der dukker nyt op i sagen.

Under overskriften Vorbasse-læge for retten sigtet for uagtsomt drab hedder det i dagens avis,  at Ove Clausen vil blive sigtet for uagtsomt mandrab og for overtrædelse af lægelovens pgf. 18, der taler om: ”den læge, der gør sig skyldig … i skødesløshed i udøvelsen af sit kald straffes med bøde eller hæfte.”

Avisoverskrift i Horsens Social-Demokrat om læge Ove Clausen, lørdag den 4. oktober 1958

Den 2. december 1958 kan avisen under overskriften Lægens uagtsomhed kostede patient livet oplyse, at ”læge Ove Clausen, Vorbasse, er i gaar ved retten i Kolding indgaaet paa at betale 30 dagbøder a 30 kr. for ved uagtsomhed i maj i fjor at have folvoldt en gigtpatient husmand Jens Sørensens død.”

Avisudklip fra den 2. december 1958 – Kilde: Vendsyssel Tidende

Retsmødet i Kolding bliver af kort varighed, idet Ove Clausen erkender helt utilsigtet at have givet Jens Horsted Sørensen en 10 milimeter procainopløsning tilsat en for stærk adrenalintilsætning i sit konsultationsværelse. Umiddelbart efter sank landmanden livløs sammen.

Men familier i over hele Hejnsvig og Vorbasse Sogn står last og brast med deres højt respekterede familielæge igennem fire årtier …

Dr. Ove Hjort Clausen dør den 15. december 1975.

Gravstedet på Vorbasse Kirkegård – Kilde: Jeremy Watts