Torsdag aften var der fællesspisning i Frivilligcenter Billund i forbindelse med March mod Ensomhed. Unge i alderen 15-30 år var i forvejen blevet inviteret til arrangementet, som UngeNetværket er en del af. Det er unge fra Ungenetværket, der havde købt ind. Det var også dem, der stod for at dække borde og lave maden.
Foto: René Lind Gammelmark
Patrick Cakirli, der startede March mod Ensomhed i 2017, fortalte til de fremmødte, hvorfor han var startede March mod Ensomhed.
I april i år dannede Patrick sammen med andre foreningen March mod Ensomhed.
Grunden til, at det skulle være en forening, er, at der er rigtig mange ting, der skal ordnes forud for sådan en tur, der starter i uge 33 og slutter i uge 40. Derfor blev der dannet en forening. Derved er der flere til at hjælpe Patrick med projektet. Patrick’ s forlovede forlod ham kort før starten på årets march. Selv udtaler Patrick, at grunden til at deres forhold gik i stykker, nok var fordi March mod Ensomhed fyldte lidt for meget – og tog alt for meget af Patricks tid.
Marchen varer 56 dage, og i år har han aftale med 38 kommuner. I kommunerne skal han holde 42 oplæg på de 56 dage, hvorfor Patrick har kortet oplægget lidt ned.
Patrick Cakirli – Foto: René Lind Gammelmark
Patrick er 31 år gammel. Han står i spidsen for March for Ensomhed, der er en non – profit organisation, der har til formål at sætte fokus på ensomhed, og samtidig samle penge ind til velgørenhed. Patrick bruger næsten al sin tid på det. Det skyldes blandt andet, at han selv som barn har haft en hård og turbulent opvækst på skiftende opholdssteder og i en plejefamilie. Patrick fortalte, at man i dokumentarserien Nødråb fra Børnehjem, der blev sendt tidligere i år på TV2, kunne man få et utroligt godt indblik i, hvordan dele af hans opvækst har været. “Den har i hvert fald ikke været særlig sjov”, fortæller Patrick. ”På grund af mine urimelige livsvilkår, har jeg igennem en længere periode af min barndom og ungdom følt mig ufrivillig alene og ensom, og har også haft mange problemer med mit mentale helbred,” fortæller han. ”I slutningen af 2016, blev det desværre så voldsomt, at jeg blev vurderet til at være svært selvmordstruet og blev efterfølgende hentet af en patruljevogn og indlagt på den psykiatriske akutmodtagelse på Bispebjerg Hospital i København.”
Patrick Cakirli – Foto: René Lind Gammelmark
Efter en uge med intens behandling og utroligt meget beroligende medicin, besluttede Patrick i samråd med sine læger og psykiater, at det var bedst, at han vendte tilbage til den normale hverdag, da han var snublende tæt på at miste sin studieplads på grund af fravær. Det ville have været et unødvendigt stort nederlag i den allerede svær tid, men det havde Patricks læger og psykiater heldigvis stor forståelse for. ”Derfor fik jeg lov til at komme hjem, men jeg havde det stadig rigtig dårligt. Den 7. december 2016 – to uger efter min indlæggelse – skrev jeg et indlæg på de sociale medier, der vendte totalt op og ned på mit liv,” fortæller Patrick, som skrev: “Jeg er desperat efter at møde nye mennesker. Jeg er ensom. Jeg går igennem den sværeste periode i mit liv. Jeg vil sidde på trapperne foran Københavns Rådhus fra kl. 14 til 20 – jeg har sorte bukser og en North Face taske på.”
Beskeden skrev han, og derefter satte Patrick sig inde foran rådhuset uden at vide om, der var nogen, der havde læst den, og om der var nogen, der ville møde op. ”Jeg satte mig og blottede mig på den måde for hele verden,” fortæller Patrick.
Patrick Cakirli – Foto: René Lind Gammelmark
Kort inden Patrick tog afsted på årets march mod ensomhed forlod hans forlovede ham, så turen i år har foregået med knust hjerte.
I april blev foreningen March mod Ensomhed stiftet af Patrick. Efter at have ventet i halvanden time i silende regnvejr og bidende kulde, mødte 17 personer op foran Rådhuset for at tage hånd om Patrick og hans situation. Det var intet mindre end et sandt julemirakel, og en god historie, der gik viralt utrolig hurtigt. For mens vi sad der inde i hjertet af København, blev Patrick kontaktet af samtlige af de store medier, der var interesseret i at fortælle hans historie: Hvorfor han følte sig ensom og hvorfor han havde besluttet sig til at skrive den der besked. I første omgang takkede Patrick pænt nej til deres mange tilbud – blandt andet fordi tanken om, at skulle fortælle det på nationalt tv ikke på det tidspunkt var det allerfedeste. Efter at være kommet hjem fra det, der blev en utrolig hyggelig aften med de 17 personer, kom han hjem og blev bekendt med mere end 1400 kommentarer på mit opslag. Der var utrolig mange, der ligesom mig havde en følelse af ensomhed, og det var første gang jeg fik øjnene op for, hvor stort et problem det egentligt er i vores samfund. Der er mange andre unge ligesindede, der som mig kæmper med de samme ting, og der er mange, der skriver, at den besked havde inspireret dem til selv at række ud efter hjælp.
”Det vækkede en stor ansvarsfølelse i mig. Derfor besluttede jeg mig til at gå i medierne, for at fortælle min historie. Fra december 2016 til marts 2017 turnerede jeg rundt i samtlige af de store medier, Go’Morgen Danmark, Go’Aften Danmark og Aftenshowet, hvor jeg fortalte om min historie, om hvorfor jeg følte mig ensom, hvorfor jeg havde skrevet det her nødråb ud på de sociale medier. Det medførte, at jeg blev kontaktet af rigtig mange mennesker fra hele Danmark, der alle ville fortælle mig, at det, jeg havde gjort, havde rigtig stor betydning for dem. Der var også mange, der fortalte deres livshistorie for mig,” fortæller Patrick.
I marts 2017 droppede Patrick derfor ud af sit studie som webudvikler, også selvom han kun havde et halvt år tilbage af studiet. Grunden var at Patrick ville være med til at gøre en forskel. I april startede han March mod ensomhed, der er en tilbagevendende kampagne, der foregår fra uge 33 til og med uge 40, og hvor Patrick hvert år vandrer 1600 km. gennem Danmark. Fra Nexø til Rønne på Bornholm, ned gennem Nordsjælland, København, Midt og Sydsjælland, til Sydhavsøerne, videre over Langeland til Tåsinge, og rundt på Fyn, op gennem Sønderjylland, Østjylland op gennem Nordjylland for til sidst at gå gennem Vestjylland til Esbjerg. Han må ikke gå, med mindre han har følgeskab. Ellers skal han stå stille.
Konceptet går således ud på, at Patrick kun må gå videre på sin rute, når han har nogle at følges med. I 2017 skete det to gange, at han måtte stå stille, indtil der kom nogen for at gå sammen med ham. I 2019 var det én gang, og i år har han to gange på ruten mellem Fjerritslev og Østerild stået stille. Vandringen bliver et symbol på vigtigheden af fællesskab og social ansvarlighed.
Patrick har to ting han godt kan lide: kanelsnegle og at spille PlayStation.
Fredag den 8. oktober kl. 7.30 var der et morgen arrangement på Ole Kirks Plads foran LEGO House i Billund, og kl. 8 tog Patrick Cakirli ud på dagens etape fra LEGO House, forbi Rådhuset i Grindsted videre til Ansager Torv.
Foto: René Lind Gammelmark