Eksperten er metodisk helt ind i privaten – Maria har 40-års jubilæum i SAGRO

Maria Eugster Klug - PR-Foto: Sagro

Til hverdag sidder hun med indviklede ansøgninger og lovgivning. Tirsdag den 1. november havde hun 40-års jubilæum i SAGRO.

“Man kan ikke bade i den samme flod to gange” – for enten er vandet skiftet ud, eller også er man selv blevet en anden. Ordene tilhører efter sigende den græske filosof Heraklit. Og det smukke ved dem er, at de også passer på Maria Eugster Klug. For 1. november havde hun været ansat i samme landbrugsfaglige rådgivningsfirma SAGRO i intet mindre end 40 år.

– Men der har ikke været mange dage, der har været ens. Både rådgiverbranchen, men også landbruget generelt, er under konstant forandring, og det er – også – en grund til, at SAGRO er en meget spændende arbejdsplads, siger hun.

Privat er hun også selv en bemærkelsesværdig “krydsning”, hvis man skal bruge et veterinært udtryk.

Hun er født i Schweiz; deraf navnet Eugster, men familien flyttede til Danmark, da hun var omkring fem år. Det pudsige er, at Marias far var den første til at indføre majs i dansk landbrug. Da hun var ung, mindes hun, at han kørte Jylland og Fyn tyndt for at fortælle om den plante, der nu er den tredje mest dyrkede her i landet målt på areal.
Og hendes mand er fra Østrig; deraf navnet “Klug”. Det betyder også, at hun kan gå fra at tale den klassiske “vejenske” dialekt til hurtigt at svinge et “grrrrüezie wohl” ud – indsæt gerne selv flere r’er.

Helt basalt har hun altid interesseret sig for naturen; at blive klogere på den og ikke mindst at nyde at være i den. Den interesse betød, at hun blev uddannet cand. agro. fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. Straks efter eksamen blev hun headhuntet til en stilling som driftsøkonomirådgiver hos Landbogården i Brørup i 1982. Den har siden fusioneret flere gange, og i dag er hendes arbejdsplads som sagt SAGRO.

– Og ikke mindst har jeg gode kolleger. Jeg plejer at kalde det familien på arbejdet. Det faglige fylder også enormt meget for mig, men jeg har også en mand, som flere gange har påpeget, at jeg måske ikke altid er så god til at ramme de ugentlige 37 timer, siger hun.

Det kan også hænge sammen med, at hun ofte får nogle af de mere komplicerede opgaver. Hun har gennem mange år stået for at sende investeringstilskudsansøgninger ind på vegne af landmænd. Det kræver, at man kan finde “djævlen i detaljen”, og det kræver ikke mindst, at man er metodisk. Det ses også på hende, for selv i privaten smitter det af.

– Jeg kan da godt tage mig selv i at påpege, hvordan min mand fylder opvaskemaskinen; det er nemlig ikke altid metodisk. Men så undlader jeg, for alternativet er jo, at han slet ikke gør det, siger hun og slår en latter op.

Taler man med hende, får man hurtigt en følelse af at blive hørt. Dermed ikke sagt, at hun er stille; det ville være en forbrydelse. Men grundlæggende er hun nysgerrig på andre mennesker, hvilket betyder, hun er god til at sætte sig i andres sted og kommunikere direkte til dem, så alle forstår, hvad hun mener og vil. Måske det er årsagen til, at hun også nåede at sidde to perioder i byråd for Venstre. Èn periode i Brørup Kommune, og efter kommunesammenlægningen én periode i Vejen Kommunes byråd.

– Det var enormt spændende at være med til den proces. Det krævede, at man lyttede, men også turde sætte en retning for, hvad man selv mente, var rigtigt, siger hun.
Også dét krævede grundighed, et kvikt hoved og ikke mindst evnen til at skabe relationer til andre mennesker. Netop de kvaliteter har også betydet, at hun har fået betroet den opgave at søge om erstatning til de minkavlere, som oplevede ulovligt at få nedlagt deres erhverv tilbage i 2020.

– Jeg forstår heller ikke, at det er 40 år siden. Men jeg bliver ved så længe, at jeg synes, det er spændende at gå på arbejde, og helbredet spiller med. Jeg føler også, at jeg skylder minkavlerne og landmændene at følge deres sager helt til dørs, siger hun.

Helt som i sine unge år bruger hun stadig en del af sin fritid på at gå ture og nyde naturen. Men nu er der også kommet andre interesser ind: Udover to børn på henholdsvis 38 og 33 år har hun nu også to børnebørn at gå op i – Christian og Liv på henholdsvis fire og to år.

Dagen fejres sammen med kolleger og hendes nærmeste familie ved en intern reception i SAGROs hus i Billund fredag den 4. november skriver Sagro til Netavisen Grindsted.