Tamilerne verden over træder ind i år 2054

Foto: René Lind Gammelmark

Dansk Tamilsk Samordnings Udvalg for Grindsted og Omegn holdt søndag Tamilsk Nytråsfest (Pongal Fest) på Vestre Skole.

Søndag den 15. januar 2023 afholdes det tamilske nytår (Thaipongal), som fejres med fest, farver og masse god tamilsk mad. Denne højtid fejres for at takke solen for en god høst. Derfor har vi i DTSU i Grindsted og Omegn, valgt at fejre det med en fest den 15. januar, hvor der ville være en masse glade børn og deres familier, som pynter op til fest, leger lege, spiser traditionelt tamilske mad, og hygger sig med alle de andre på Vestre Skole. Vi har til vores pongal-fest, sørget for at vi blandt vores gæster har den nyvalgte socialdemokratiske folketingsmedlem Kris Skriver Jensen og anden viceborgmester i Billund kommune Jeyarajah Rasaiah (Ratch – red.) med til at fejre denne dag med os.    

Nice To Know Facts om Thai Pongal: 
Den 4 dage lange Pongal festival er ikke bare en høstfestival, men også tamilernes nytår. I kontrast til de vestlige lande, troede vores forfædre på at januar måned skulle starte blomstrende. Derfor, fejrer vi først Bhogi-Pongal, hvor man gør rent i hele huset samt skiller sig af med uønskede ting og dårlige vaner. På anden dagen fejrer vi selve Pongal, som også bliver kaldt Surya-Pongal. Hovedformålet med denne dag er at takke solen for hjælpen. Kvinderne laver pæne Kolam, og det nyhøstede ris bliver kogt i en ny gryde. Når gryden koger over med Pongal, råber folk “Pongaloo Pongal” højt – man velkommer det nye år.  Den tredje dag kaldes Maaddu-Pongal. Denne dag er dedikeret til køerne på gårdene, som er en stor hjælp i høsteprocessen. Køerne bliver på denne dag badet og bliver fodret med Pongal. Den sidste dag i festivalen kaldes Kanum-Pongal. Denne dag er for at hygge med familie og venner, hvor der vil blive serveret sød mad, som symboliserer sødme og glæde. Godt Nytår.

Den tamilske kalender tager udgangspunkt i den tamilske digter og filosof Thiruvalluvar, der blev født 31 år før Kristus. Derfor lægges der 31 år oven i det nuværende årstal og i år fejres året 2054 af tamilerne skriver DTSU i Grindsted og omegn til Netavisen Grindsted.

 

 

Klik på billederne i galleriet herunder for at se dem i stor størrelse (kun pc)