GEV investerer i fremtiden med ny akkumuleringstank ved flisværket i Grindsted

GEV investerer i fremtidenPR-Foto: GEV

Opdateret den 20. juni 2023 kl.08.10

 

En ny bygning tårner op på flisværket på Tingvejen i Grindsted. Det er en ny akkumuleringstank, som er ved at blive etableret, som skal sikre stabile varmepriser til nuværende forbrugere og bidrage yderligere til den klimavenlige fjernvarme.

I april 2023 blev det første spadestik taget til den 2500 m3 store akkumuleringstank bag flisværket på Tingvejen. Sidenhen har montører fra Steel Tank i Esbjerg arbejdet med at opføre tanken, som gerne skulle stå færdig i uge 43. Lige i tid inden vinteren sætter ind.

Den nye akkumuleringstank skal opføres, da der etableres en ny elkedel på flisværket. Det skal sammen være med til at sikre stabile fjernvarmepriser til forbrugerne i Grindsted og mere fossilfri energi.

GEV investerer i fremtiden

PR-Foto: GEV

Rigeligt med strøm

Elkedlen kan lave varme, når strømmen er billig, forklarer maskinmester Berge B. Hansen, som er varmemester i GEV. – Men vi har ikke altid brug for varmen lige nu, så den nye akkumuleringstank kan opbevare det, indtil der er brug for det i byen, og det kan så pumpes ud efter behov til byen, fortæller han.

Der skal derfor trækkes et nyt 10 kilovolt elkabel til den nye elkedel. Der er nemlig rigeligt med strøm, når vinden blæser og solen skinner, og det giver god mening at producere varme ud fra den overskydende el. Vi har rigtig mange solceller og vindmøller efterhånden i Danmark. Og som vejret er nu, bliver der produceret voldsomme mængder strøm midt på dagen, som ikke bliver aftaget.

Det betyder, at elprisen på engros markedet, bliver lav. Nogle gange får vi endda en lille smule for at aftage strømmen. Dermed bliver varmeproduktionen et positivt regnskab og prisen holdes nede. Samtidigt er vi så med til at stabilisere elnettet, så der ikke bliver overproduktion af el, fortæller Berge.

Forbrugerne kommer til at mærke de nye installationer ved stabiliserede priser. Så det er kun måden, varmen bliver produceret på, som ændres. Ideen er, at flisværket skal køre flere måneder om året, men på el, til en pris som er lavere, end når man fyrer med flis. Og så vil tiden vise, om vi måske skal fyre med mindre flis på værket, fordi vi kan producere varme på billig el i stedet for, afslutter Berge.

Som at bygge en kransekage

Hvis man har fulgt lidt med i byggeriet, kan man se at tanken bygges på en helt speciel måde. Montørerne bygger nemlig nedefra. De er startet med at lave bunden, ved at lægge plader ud og svejse dem sammen. Derefter svejser de toppen sammen, og gør den færdig. Så sætter de den første ring af plader på og løfter den op.

Herefter svejser de den næste ring af plader sammen, og løfter så den op. På den måde arbejder de hele tiden nede ved jorden. Der står donkrafte indeni i tanken, som løfter den op cirka 2,5 meter per gang, hver gang der er blevet sat en ring på.

Det er Tjæreborg Industri der har entreprisen på byggeriet. Men det er Steel Tank fra Esbjerg, der bygger selve akkumuleringstanken. De er specialiseret i at lave den form for tanke. Det er også dem, som har bygget akkumuleringstanken på Tårnvej 24.

Det bliver en del af et flerstrenget system, som er grundstenene i GEVs fjernvarmesystem. Det flerstrengede system sikrer, at byen ikke kun er afhængig af én varmekilde, men har flere forskellige varmekilder, og det gør, at forbrugerne får den bedst mulige pris, ud fra det der bedst kan betale sig på det givne tidspunkt.

 

Facts:

• En akkumuleringstank har en lang levetid, grundet dens konstruktion.
• Dens konstruktion gør, at den kan modstå store temperaturudsving og et højt tryk.
• En akkummuleringstank højisoleres indeni, så den holder bedst muligt på varmen.

Kilde: Steel Tank

 

Facts:

• Tanken bliver 21,7 meter høj
• Der bliver anvendt cirka 60 tons stål.
• Varmen bevares i den øverste del tanken og det kølige vand lægger sig i bunden. Det giver en mere jævn fordeling af temperaturen i tanken.

Kilde: GEV

GEV investerer i fremtiden

PR-Foto: GEV

GEV investerer i fremtiden