GEV går i dialog om spændende nyt energifællesskab på julemessen i MAGION

GEVs sponsormidler hjælper igen lokale foreningerFoto: Anette Sofia Svejstrup

Et spændende projekt er undervejs fra GEV om et banebrydende borger-energifællesskab.

Hensigten er at etablere et 100% lokalejet fælles borgerenergifællesskab med lokal produktion af elektricitet fra vedvarende energikilder. Det skal oprettes som et forbrugerejet selskab, og borgerne i Grindsted og omegn skal være ejere. Formålet med energifællesskabet er at sikre forsyningssikkerheden i en fremtid med stor elektrificering af samfundet, men det unikke i projektet er muligheden for at lade dele af den lokale elproduktion bidrage til at oprense generationsforureningen.

 

Kombination af energiproduktion og oprensning

Tilbage i 2022 indledte GEV det store projekt i samarbejde med en forsker fra DTU. Efterfølgende er Aalborg Universitet kommet med om bord sammen med en række private virksomheder, der alle kan se store muligheder i projektet. Direktør for GEV, René Heiselberg Gier fortæller:

 

– Her i 2023 har vi opstartet test og videreudvikling af en spændende teknologisk løsning, der ser ud til at kunne rense forurening ved hjælp af elektricitet. Samtidigt kan vi se, at dannelsen af et lokalejet energifællesskab med egen produktion, vil kunne skabe en hel række synergieffekter i den lokale elforsyning, men også på fjernvarmen. Når vi samler hele den pakke sammen, så står vi med en unik mulighed for at skabe en bedre fremtid for beboerne i Grindsted.

 

Stadig meget at afklare

Det er dog ikke nogen lille opgave, der ligger foran GEV. Projektet kræver nemlig et godt samarbejde med mange forskellige parter, herunder både private virksomheder, Billund Kommune og Region Syddanmark. Men ikke mindst deltagelsen og støtten fra de lokale bliver en afgørende del af projektet. Det er derfor GEV deltager med energifællesskabet på årets julemesse, fortæller Udviklingschef, Martin Østergaard, der er ansvarlig for projektet:

 

– Der er stadig meget at afklare i projektet, men intet er vigtigere end at opleve, hvordan beboerne i området reagerer på det. Det her er ikke et energifællesskab, hvor en udvikler hiver 6-8% af overskuddet ud til sig selv. Nej, tværtimod får vi sammen med beboerne i lokalområdet mulighed for at skabe et selvstændigt energifællesskab, hvor vi ejer det hele sammen og ethvert overskud vil komme lokalsamfundet til gode.

 

Rapporter fra tidligere viser nemlig også, at lokale energifællesskaber har mulighed for ikke bare at løfte samhørigheden i lokalsamfundet, men også økonomien vil kunne få et skub i den rigtige retning. Derfor mener GEV også at tiden er moden til at få de lokale med ind og lære projektet bedre at kende.

 

– Der er visse unikke elementer i vores energifællesskab, som ikke er set før. Det vil kunne ændre den måde vi ser Grindsted på i fremtiden, fortæller Martin Østergaard.

 

Det bliver noget vi er fælles om

Derfor håber GEV også på, at så mange lokale som overhovedet muligt vil deltage på årets julemesse og slå en tur forbi GEVs stand. Her står medlemmer af bestyrelsen, direktøren René Heiselberg Gier, udviklingschef Martin Østergaard og flere andre medarbejdere klar til at fortælle om muligheder og gå i tættere dialog med alle interesserede om Grindsteds kommende lokalejede energifællesskab.

 

– Julemessen markerer på en måde begyndelsen på energifællesskabet og i løbet af 2024 vil der komme meget mere dialog og kommunikation. Og vi vil arbejde videre på hele projektet i tæt samarbejde med vores partnere og Billund Kommune – og alle lokale der er interesserede. Kun på den måde finder vi de nødvendige løsninger til at få hele projektet til at gå op i en højere enhed, fortæller René Heiselberg Gier, og afslutter:

 

– Vi former det her sammen. GEV er gået med til at gå forrest her i opstarten, da vi har kendskab og stor interesse i at fortsætte med at levere fantastisk forsyning i lokalområdet i fremtiden. Men det er vigtigt for os at det her er noget vi er fælles om at skabe skriver GEV i en pressemeddelelse.