Købmand Holger Pallesen fortæller om jul i gamle dage – del 1.

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Købmand Holger Pallesen fortæller om jul i gamle dage – sendt på Lokalradio Grindsted den 11. december 1987

Holger Pallesen – hvad lavede I handlende i forbindelse med juleoptoget i byen?

Jeg kom til Grindsted i 1945, og på det tidspunkt var traditionen med julepynt igen begyndt i byen.

Det var en søndag, hvor folk kom fra nær og fjern, folk i Grindsted med familie og venner kom. Det var faktisk helt utroligt så mange mennesker, der dukkede op. Men det var også sådan dengang, at der var der forretninger, og forretninger med vinduer, og det der var pyntet i de vinduer, det var bare så fantastisk. Jeg husker især slagteriudsalgets vinduer – det var helt enestående.

Og julemanden havde vi jo også, og som jeg husker det, var det redaktør Larsen der på et tidspunkt var julemand. På et tidspunkt var jeg med i handelsforeningens bestyrelse, og det var en streng måned, den julemåned for vi havde jo travlt hjemme i vores egne forretninger, og hvis skulle holde møder og sommetider hastemøder – jeg husker at bager Andresen, manufakturhandler Traberg, og gartner Aalykke Jensen også var i bestyrelsen.

 

Vi  havde mange gange møder klokken 7 om morgenen inde på Andresens konditori for at tilrettelægge de forskellige ting.

Jeg var med i bestyrelsen det år, hvor vi satte børnenes julepostkasse op henne ved Varde Bank og vi skulle jo have en postnisse til at ordne det, og det fik vi Viggo Falk Hansen til. Han var fantastisk. I kraft af hans stilling – han var repræsentant for Falck  – så kendte han langt de fleste børn i området. Og mange mange gange når børnene kom med deres breve, der skulle i postkassen, så løftede han dem op og nævnte dem med navn, og det var de virkelig stolte af.

Jeg husker også engang – det var sammen med Traberg, bager Andresen og Aalykke Jensen som var ham, der stod for det meste, for han havde jo fagkundskaben  – han flettede alle de granguirlander i hånden, som vi havde hængende over gaderne, og det tog jo lang lang tid.

Vi havde også den tradition, at bestyrelsen for Handelsforeningen skulle ud i skoven og finde det store juletræ, der skulle op på Torvet, og vi havde en bestemt dag, vi kom afsted og Aalykke Jensen udpegede et mægtig stort træ, så det skulle fældes og så skulle han lige ud at finde et par mindre, der skulle stå oppe foran banegården.

Vi andre blev sat til at fælde det træ – og han havde sagt til os, hvad vej det skulle falde, det husker jeg. Men resultatet blev, at vi fik træet til at falde til den forkerte side, så det skulle slæbes ud mod grenene. Jeg har aldrig siden set Aalykke Jensen så gal. Man kan da ikke gå fra jer et øjeblik, uden at I kludrer i det, sagde han. Og jeg husker faktisk ikke om vi fik træet ud, eller om vi måtte fælde et andet.

 

Der var jo helt andre traditioner og vaner dengang.

Jeg husker, at folk myldrede i gaderne og nærmest trampede over hinanden. Nu kan jeg selvfølgelig bedst huske det fra min egen forretning, og vi lavede altid noget stort ud af butikkens juleudstilling. Når vi der henunder aften fik lukket butikken, skulle der jo fyldes hylder op og gøres rent og gulvet blev dækket af med papir, og så lavede vi en hal masse kunster .

Jeg kan huske, at vi havde barber Møller der kom ligesom en anden julemand, og han havde de mest utrolige ideer. Et år havde vi juleudstilling i 10 minutter – længere varede det ikke – og vi havde brugt hele natten til at bygge det hele op i butikken.

Vi havde lavet en kulisse, så det lignede et bageri, og vi havde fået en pige til at stå og bage brunkager, og der sad et par små nisser med risengrød og præsenterede varer, og der blev sådan en trængsel ved vinduet,  og 10 minutter efter gik vinduet i stykker, men heldigvis kom ingen til skade. Det var en god reklame for os, for der stod i avisen dagen efter,  at hos købmand Pallesen varede juleudstillingen kun 10 minutter, og det undrede folk sig over.

Anden del kan du læse på Netavisen Grindsted den 13. december 2023