Den nye museumsreform sender ekstra penge til museum i Grindsted

Foto: Billund Kommunes Museer

Opdateret den 16. maj kl. 20.49

Den nye museumsreform der netop er vedtaget sender ekstra penge til Billund Kommunes Museer (MARK)

Hidtil har museet modtaget 1.2 millioner kroner i statsstøtte. Med den nye museumsreform, stiger det beløb med 300.000,- kr. til 1.5 millioner kroner.

 

En af årsagerne er dels, at SF har kæmpet igennem, at besøg fra børn og unge skal tælle dobbelt i tilskudsmodellen i den nye museumsreform – og fordi SF har været optaget af, at der også skal være gode kulturtilbud udenfor de fire største byer i landet.

 

Det har været en mærkesag for SF, at museerne skal have ekstra tilskud, hvis de er gode til at tiltrække børn og unge og formidle til dem, ligesom det har været vigtigt for SF at sikre levedygtige museer udenfor de største byer.  

Det er vigtigt, at børn og unge kan opleve kultur og historie, og det, der binder os sammen som land. Her kan lokale museer noget, det er vigtigt, at de er tæt på, fx i Vejen, Billund og Give, for de kan lære børn og unge noget, de ikke nødvendigvis på samme måde kan lære i skolen. Jeg er derfor glad for, at vi en nye reform kan skubbe på den udvikling i Sydjylland, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, SF’s landdistriktsordfører.

 

Det har en værdi også at have de mindre museer lokalt.

Det siger Karina Lorentzen, der uddyber, at de sammen med en række mindre museer i vores region kan formidle de vigtige elementer af vores historie og identitet, og det får de nu flere kræfter til.

Museernes tilskud har indtil nu været udregnet efter museernes besøgstal. Det har gjort det svært for museerne udenfor de store byer at få økonomien til at hægne sammen, fordi de naturligt har færre besøgende siger Karina Lorentzen fra SF.

Museernes værdi kan ikke kun gøres op i antallet af besøgende, og det stiller under alle omstændighederne museerne i provinsen ringere, fordi potentialet bare er mindre. Men de bidrager også til forskningen, og den foregår ikke kun bag et skrivebord i København. Og så  bidrager de med formidling uden for museernes kasseapparater. Det er så velfortjent at de sydjyske museer nu får penge for det, siger Karina Lorentzen.