Kai’s Corner: tilbageblik på 1993 – Grindsted Sygehus Fødeafdeling

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Tilbageblik på 1993 og Grindsted Sygehus’ Fødeafdeling

Kai Bayer’s interview af Mette Garder i Januar 1993 på LoG om fødeafdelingen på Grindsted Sygehus

 

Januar 1993: Mette fortæller fra fødeafdelingen på Grindsted sygehus

Her på Grindsted sygehus’ fødeafdeling er det et særdeles godt sted at føde, og der blev født 500 børn i 1992.

Min var nummer 502, og nu er der født 503. Det kunne sandelig sætte pres på børnepasningen i Grindsted kommune. Jeg har født i nat, nytårsaften, og det gik  bare så fint. Men det er også 2. gang, at jeg prøver at føde et barn, og sidste gang jeg fødte var den 23. december, så det var tæt på jul. Jeg måtte blive på fødegangen julen over, og det var så hyggeligt, så det generede ikke mig. Og denne gang kunne det da også godt være, at der kom en nybagt far på besøg i aften med champagne, hvem ved?

En af årsagerne til at det er så rart at føde i Grindsted, er jo at vi selv er deltagende i en række aktiviteter i forbindelse med en fødsel. Der er ingen, der kommanderer med os – så det er et svært rart sted at være, for man bestemmer selv, hvordan man vil være sammen med sit nyfødte barn, og det er frit med besøgende, og hvordan det er at sove og hvornår. Og amme og alt det der. Og det er nogen meget rare mennesker, der arbejder her, og når man er sådan frit stillet her, så kan jeg godt lide at være her.

Der er en gylden regel på afdelingen, at man må være her i 5 døgn. Selvfølgelig kan man få lov til at blive her længere, hvis der er gode grunde til det, men ellers er det mig, der bestemmer hvornår jeg vil hjem.

Kai:  Hvor mange børn skal du have i alt, Mette?

Mette (smiler) Ja det ved jeg altså ikke endnu. Nu har jeg prøvet at føde lillejuleaften og nytårsaften, så måske skulle jeg prøve påsken næste gang.