Kunstnernes Hus i Grindsted

Tilhørere i byrådssalen - Foto: Anette Grønholt Andersen

Af Anette Grønholt Andersen, formand for Kultur- og fritidsrådet i Billund Kommune

Kunstnernes Hus i Grindsted – – Tænk tanker, drøm stort!

Alle tilhørerpladser var optaget i byrådssalen på rådhuset i Billund Kommune, da en enig kommunalbestyrelse besluttede at give grønt lys for Kunstnernes Hus i stor udgave. Den store udgave er scenarie A af 3 mulige, og Teknik, Plan og Kulturudvalgets indstilling om vedtagelse af planen blev fulgt. Også Økonomiudvalget, med borgmester Stephanie Storbank i spidsen, har sendt forslaget videre med anbefaling.

Kultur- og Fritidsrådet har haft forslagene i høring og ligeledes peget på en løsning, som omfatter både 1.sal og den tidligere forretning Jettes Foto i stueplan.

 

Etableringen af et Kunstnernes Hus i Kino er en del af den genhusning af brugerne på Nordre skole, man i længere tid i Billund Kommune har arbejdet med at få på plads.

Nordre skole skal være rømmet ved udgangen af 2024. I denne omgang er det Kunstnerne på Nordre skole, som gennem de senere år er kommet til at omfatte vævere, keramikere og malere, som har fået tag over hovedet. Endnu mangler Grindsted Amatørscene, GAS, hvor et stort antal frivillige er aktive og bakker op, at få et nyt sted, hvor huslejen ikke bliver afgørende.

I forbindelse med Åbent Hus dage og udstillinger på Nordre Skole er der skabt et netværk, der rækker ud til andre større og mindre grupper, der arbejder kreativt indenfor eksempelvis trædrejning, foto, strikning, spinding, broderi og fremstilling af kunstkort. Der har været Åbent Hus arrangementer i forbindelse med f.eks. Grindsted Festuge og i samarbejde med Handelsstandsforeningen. Deltagelse i den kommende Street Food Festival i uge 35 er til overvejelse.

 

Det nye kunstnerhus kommer til at rumme de værksteder, hvor man ikke umiddelbart kan sætte tingene væk efter brug.

Der er f.eks. store væve, tunge lerdrejeskiver, trykpresse, etc. Skulle man rydde lokalerne, ville det stort set svare til at bede folk om at tømme fitness rummet for maskiner for at give plads til et yogahold. -Derfor er der brug for lokaler til stationære opstillinger.

Kunstnernes Hus i Kino vil, når det er færdigetableret, invitere ind til workshops og aktiviteter, som et aktivt sted, der vil være med til at realisere den politiske vision om en levende bymidte. Der bliver tænkt tanker og drømt stort i Billund Kommune. Det er med til at gøre kommunen attraktiv., både for os, som bor her og for eventuelle tilflyttere. MEN – der skal være steder at forankre visionen. Kunstnernes hus bliver ét af dem.

Repræsentanterne for Kunstnerne på Nordre skole, som var mødt op i byrådssalen, ventede spændt på resultatet af behandlingen af pkt.15, for intet er jo sikkert, før politikerne har truffet en beslutning. Formand for Teknik- Plan og Kulturudvalget, Simon Nicolajsen Jørgensen, redegjorde for udvalgets indstilling til vedtagelse og næstformand Mads Søbye Helbo gav den kulturelle vision medvind i sit indlæg efterfølgende.

Mads Søbye Helbo – Foto: Anette Grønholt Andersen

Simon Nicolajsen Jørgensen – Foto: Anette Grønholt Andersen

Da borgmester Stephanie Storbank sluttelig kunne erklære indstillingen om Kunstnernes Hus – stor udgave, for vedtaget, gik der et stille sus gennem tilskuerrækkerne.

Man holdt dog pænt de medbragte dannebrogsflag i taskerne og undlod højlydt klappen.

Men udenfor fik begejstringen frit løb, og der blev både tænkt tanker og drømt stort.

Det er et stort og ambitiøst projekt, som skal løftes, blandt andet gennem en kæmpe indsats fra engagerede frivillige. -Midtbyprojektet i Grindsted skal hvile på samarbejde mellem alle aktører for at sikre succes.

Første skridt er taget – tillykke til Kunstnerne fra Nordre Skole og til Billund Kommune!

Borgmester Stephanie Storbank – Foto: Anette Grønholt Andersen