Sanders Historiske Hjørne : NATO sendestationen ’Torphøj’ og lidt om Kollemorten området

Sanders Historiske Hjørne

Af Carsten Sander Christensen

NATO sendestationen ’Torphøj’ og lidt om Kollemorten området

Godt 30 kilometer nordøst for Grindsted og 10 kilometer nordøst for Give ligger landsbyen Kollemorten.

I dag et af de nordligste byområde i Region Syd. Ordet Kollemorten er sandsynligvis sammensat af adjektivet kold og helgennavnet Morten. Navnet kan have været knyttet til et forsvundet kapel eller til en forgænger for sogne-kirken, Øster Nykirke. Adjektivet kold kan høre sammen med Sankt Mortens navn, idet hans ene festdag 11. november har kunnet kaldes ‘Kolde Morten’ i modsætning til hans festdag 4. juli.

NATO sendestationen ’Torphøj’- Kilde: Arkiv.dk

Kollemorten har godt 360 indbyggere i 2024.

Ja i ældre tid var der faktisk to landsbyer – Nørre Kollemorten og Sønder Kollemorten. Man ved ikke hvornår byområdet er opstået, men tipper på midten/slutningen af 1600-tallet, hvor der lå mere end 10 gårde spredt rundt i området. På 1800-tallets kort over området, mener man at kunne spore en markedsplads i Nørre Kollemorten.

Herefter gik der nogle århundreder før der skete noget væsentligt i landsbyen – i 1929 kom jernbanen til Kollemorten. Kollemorten Station blev opført på adressen Banevænget 20, og ligger der også den dag i dag. Den var indtil 1957 en station på Horsens Vesterbane (strækningen Horsens-Tørring). I 1929 var strækningen nemlig blevet forlænget til Thyregod. Og fra 1962 kørte der ikke flere tog på strækningen. Men i stedet kom så Mickey Mouse ørerne (20 diameter store parabolantenner) til landsbyen og den blev i realiteten et realistisk mål for et sovjetisk bombeangreb.

 

Da togstationen lukkede i 1957 var den såkaldte Kolde Krig mellem øst og vest ved at gå ind i en ny og mere anspændt fase.

I 1955 havde Sovjetunionen opfundet Warszawa-pagten som modstykke til det vestlige NATO, der allerede var blevet etableret i 1949. Det var sikkert ikke noget, der havde interesseret indbyggerne i området – men det kom det til. I slutningen af 1950erne blev Kollemorten pludselig en vigtig brik i den Kolde Krig.

I sommeren 1956 havde NATO besluttet at opføre sit eget kommunikationssystem, ACE HIGH, som led i forbedringen af det vestlige forsvarssystem og som modstykke til Warszawa-pagtens ditto. I 1957 skrev NATO kontrakt med firmaet Standard Electric Corporation om opførelse af 82 ACE HIGH stationer over hele Europa – heriblandt Kollemorten. ACE HIGH var et såkaldt troposcatter-system, dvs. radiobølgerne ved specifikke frekvenser spredtes tilfældigt når de passerede de øvre lag af troposfæren. Radiosignalerne nåede således op i en højde af nutidens passagerfly (9-10 kilometer), og spredtes til de forskellige stationer på landjorden. I Kollemorten forbandt man stationerne fra Grimstad i Norge til Emden i Nordtyskland. For øvrigt blev stationen i Kollemorten officielt kaldt Karup på officielle NATO kort. Men hva …

Så skulle Forsvarsministeriet finde et egnet sted til opstillingen af de store parabolantenner.

Danmark skulle finansiere anskaffelsen af jorden, og NATO finansierede byggeriet. Man fandt et egnet sted lidt uden for landsbyen, Æ Himmerig, som gården hed i folkemunde – på adressen Torphøjvej 2. Eksproprieringen af Torphøj fandt sted og arbejdet begyndte. I 1961 var den nysgerrige folkemængde på byggepladsen så stor, at lokale byggearbejdere foreslog opstilling af en isbod og eventuelt en pølsevogn. En af de særlige forordninger var, at der ikke måtte sættes elektrisk hegn op, hvilket særligt gik ud over en af naboerne til området. For erstatningen købte familien en brugt Fiat 1100. Den Kolde Krig var nu virkeligt kommet til Kollemorten.

 

Station Torphøj, i folkemunde kaldet ”Radarstationen”, var operationsklar i begyndelsen af 1962 og virkede derefter 24 timer i 365 dage om året.

Lige indtil den lukkede den 30. oktober 1992. Primært fordi satellitter og lyslederkabler havde overtaget. På daværende tidspunkt var der 13 ansatte på stationen, og i storhedstiden var der langt flere ansatte. To personer var ansat i samtlige år. Lokalbefolkningen var generelt lidt skeptiske over for aktiviteterne på ”Radarstationen”, men det skyldtes nok primært, at man ikke kunne få nogle oplysninger og rigtigt sladder inde fra det hemmelige militære anlæg.

Da Torphøj blev bygget havde værnepligtige og konstabler krav på kost og logi. Logi var der på stationen mens forplejningen kom fra det daværende Kollemorten Afholdshotel. Endvidere var Torphøj bevogtet af militærpoliti i perioden 1962 til 1973. De kom fra den militære Flyvestation Karup men blev sparet væk i et forsvarsforlig i 1973 under Anker Jørgensen (A).

 

Kollemorten var i realiteten forbundet med Ankara i Tyrkiet og i 1966 besøgte to tyrkiske teknikere stationen i Torphøj og selvfølgelig Kollemorten.

På daværende tidspunkt var der ikke mange gæstearbejdere her i regionen. Så de var et eksotisk indslag i Kollemorten. En dag hvor de købte ind i den daværende købmand Møllers butik tog de hele kassen med tomater og satte den på disken. Tyrkerne troede at prisen på kasse var for det hele, men det var kun for 500 gram.

 

Efter nedlæggelsen af stationen i 1992, kontaktede man Energimuseet i Bjerringbro.

Her indtog man en radiosendere fra station Torphøjs start i begyndelsen af 1960erne. Ellers er der ikke meget tilbage af NATO anlægget. Man forsøgte at sælge det i slutningen af 1990erne, men da prøver viste, at der var større mængder af cadmium, zink og lidt olieforurening gik i salget i sig selv.  I 2024 ejes matriklen af en privatmand.