Sanders Historiske Hjørne

Sanders Historiske Hjørne

Af Carsten Sander Christensen

Grindsted Rotary Klub og lidt om organisationen Rotary International

Rotary International er en af ​​de største serviceorganisationer i verden.

Rotarys mission, som angivet på dets hjemmeside, er at “give service til andre, fremme integritet og fremme verdensforståelse, goodwill og fred gennem [fællesskabet] af erhvervs-, fag- og samfundsledere”. Det er en ikke-politisk og ikke-religiøs organisation. Medlemskab sker efter ansøgning eller invitation og baseret på forskellige sociale faktorer. Der er over 46.000 medlemsklubber verden over, med et medlemskab på 1,4 millioner individer, kendt som såkaldte Rotary-medlemmer.

Den første Rotary Klub blev dannet, da den amerikanske advokat Paul P. Harris på 37 indkaldte til et møde med tre forretningsbekendte i Chicagos centrum – på Harris’ ven Gustave Loehrs kontor i Unity Building på Dearborn Street den 23. februar 1905. Ud over Harris og Loehr (en mineingeniør og frimurer), var Silvester Schiele (en kulhandler) og Hiram E. Shorey (en skrædder) de to andre, der deltog i dette første møde. Medlemmerne valgte navnet Rotary, fordi de oprindeligt roterede efterfølgende ugentlige klubmøder til hinandens kontorer, selvom Chicago-klubben i løbet af et år blev så stor, at det blev nødvendigt at vedtage den nu almindelige praksis med et almindeligt mødested.

 

Den først danske Rotaryklub – Københavns Rotary Klub – blev organiseret den 30. november 1921.

I Danmark er der ca. 8.800 medlemmer i 252 klubber, så stort set har alle større byer sin egen lokale Rotaryklub, og i de helt store byer er der ofte flere klubber. Siden 1989 har Rotary klubberne været for både kvinder og mænd. Og alle bliver optaget på lige vilkår.

Grindsted fik også en Rotary klub – lige efter den anden verdenskrigs ophør. Inspirationen kom fra Vejle området, helt præcist fra klubben Vejle Nord Rotary Klub. Klubben i Vejle henvendte sig i 1946-47 til Grindsteds postmester Aage Olesen samt skolebestyrer Mogens Høirup på Grindsted Kost- og Realskole. De to mænd satte sig sammen for at udarbejde en plan for at hverve klubmedlemmer. Den 4. maj 1947 blev, der afholdt et stiftende møde i det der skulle komme til at hedde Grindsted Rotary Klub. Overlæge på Grindsted Sygehus blev valgt til den første fungerende bestyrelsesformand og klubben havde flere af byens bedste borgere som medlemmer.

 

Grindsted Rotary Klub dateres officielt til 28. februar 1948 og medlemstallet blev da registreret til 14.

I de følgende 76 år har Rotary været og er selvfølgelig stadig et stærkt indslag i Grindsteds sociale liv og i bestræbelserne på at brande byen og borgerne ikke alene i Danmark men i hele verden. I perioden fra 1948 til 1989 blev alle  klubbens møder afholdt på Grand Hotel. Men i 1989 lukkede hotellet som bekendt. Senere har man haft forskellige mødesteder blandt andet Ungdomsgården (No. 16) i Østergade. I rigtig mange på Hotel Lyngheden, det nuværende Hotel Hedemarken. I dag afholdes møderne i MAGION i Tinghusgade.

Rotary International og klubberne ud over hele verden har gennem mange år haft fire hovedsøjler som skulle organisere deres arbejde globalt: 1) at udvikle bekendtskaber og netværk; 2) at sætte høje etiske standarder og lægge etiske normer til grund for virket; 3) medlemmerne skal søge at virkeliggøre Rotarys ideal om at tjene andre i sit personlige forhold i sit arbejde og sit samfundsvirke og 4) at fremme international forståelse, venskab og fred gennem et verdensomspændende fællesskab mellem personer i alle livsstillinger.

Det sidste mål opfyldes i den lokale Rotary klub ved at udveksle studerende fra hele verden. Gymnasieelever fra forskellige verdensdele har i mange år været på et års ophold på det lokale gymnasium. Ligesom elever fra Grindsted er blevet sendt rundt i hele verden.

Igennem årene har det været karakteristisk for medlemmerne i Grindsted Rotary Klub, at ikke mange har meldt sig ud og dem der er der troligt møder op til arrangementer og møder. I de første 50 år optog man flere end 130 medlemmer.

 

Venskabsbyer er også en vigtig del af Rotary International.

Den lokale klub har blandt andet haft Grimstad og Arendal i Norge; Köping og Vesterås i Sverige og fra 1974 Thetford Rotary Club (lidt sydvest for Norwich) i England. Grindsted Rotary Klub var meget aktiv i oprettelsen af en tilsvarende Rotary Klub i Grimstad omkring 1950. Ellers har man her i byen været faddere til klubber i Ølgod i 1964 og 1984 i Billund. Men også arbejde med undervisning og uddannelse i tredje lande – f.eks. i Afrika – har også spillet en vigtig rolle ikkun her, men også på nationalt plan for Rotary Klubber.

 

Herudover arrangeres der foredrag, arrangement samt doneres bidrag til velgørende og sociale forhold her på den lokale egn.

Gennem Rotary International’s engagement i WHO og UNESCO påvirker organisationen beslutningsprocesser på globalt plan. Hvert år skifter Grindsted Rotary Klub bestyrelsesmedlemmer og ditto formand (kaldet Præsident). I 2022/23 var det Søren Leth Nielsen og i 2023/24 var det Annette Lundgaard. Den første juli i år blev Niels Lykke Iversen for perioden 2024/25.

 

Kontorbutikken refurb banner