Tidligere cykelminister Egon Kristiansen fylder 90 år

Egon Kristiansen - Foto: René Lind Gammelmark

Tidligere cykelminister Egon Kristiansen fylder 90 år i dag torsdag den 29. august 2024

Egon er født på en gård, og var ved landbruget indtil han var 28 år. Han søgte ind på Grindstedværket, hvor han fik job. Fabriksmester Nicolaj Pedersen sagde: “Egon – du er jo et ude-menneske. Du kan ikke finde dig i at gå indenfor”. 

 

35 år som murer hos KG Hansen

Jeg kendte Ejner og Johannes Borg-Hansen (KG Hansen red.) fra min drengetid, hvor jeg spillede fodbold i KFUM. Jeg tog om til KG Hansen og spurgte om, de manglede en murerarbejdsmand. Det gjorde de ikke, men de manglede derimod en murer. Johannes sagde, at Egon kunne komme tre måneder på forskole, og så kan vi se om, det er noget for dig. Det var det, for Egon blev udlært og fortsatte hos KG Hansen i 35 år, inden han gik på pension.

Egon har været med til at mure på Grindsted Sygehus, Madsens Møbelhus på Vestergade m.fl.

 

De seneste 25 år stod han for reparationsafdelingen, hvor han lavede reparationer på murværk for boligforeninger, byggeforeninger, Eksportslagteriet, mejeriet, kirker samt andre virksomheder og hos private.

 

Boligforeningerne havde ofte fået pudset fra væggene til at falde ned, når man tog tapet af. Det syntes Egon ikke godt om, for på den måde ødelagde man jo væggene. Han foreslog dem i stedet for at lade opsætte tapet, som man kunne males, og det tog de til sig, fortæller Egon Kristiansen.

 

Egon erindrer han blev sendt ud til et sted, hvor han fik at vide, han skulle sige De til kunden, men det ville Egon ikke. Egon tiltalte hende du, og det blev til et godt samarbejde. Hun ringede ofte privat til mig, hvis der var noget, hun skulle have lavet, forklarer Egon.

 

Han har kun prøvet at være sendt hjem et par dage på grund af vejrliget. Han fik dog ikke lov til at gå længere end de par dage, da der altid var nogle opgaver hos kunder, der kunne udføres indenfor.

 

50 år som frivillig i Grindsted Familie- og Firma Idræt

Der var generalforsamling i GFFI i 1974, og firmaerne skulle sende to personer. Vi blev begge valgt ind. I starten hjalp jeg til med forskellige opgaver. (GFFI blev startet den 10. maj 1965).

 

I 1979 startede Tour De Pedal op, og det stod jeg for frem til 1996. Jeg blev kaldt cykelminister. Det år, der var flest med, var der over 1000 ude at cykle på en hverdagsaften eller lørdag, fortæller Egon. Herefter startede jeg i 1980’erne: Gå, lunt og løb. Der blev lavet ture om sommeren om tirsdagen og om lørdagen om vinteren. De, der ville løbe, kunne bare løbe. Gåturene var omkring 5 km og forskellige steder i byen og omegn.

 

I 2001 startede vi Idræt om dagen. Det var Aage Jensen, Anny Sørensen og jeg, der startede det. Det har jeg så været med til indtil nu, hvor jeg efter 50 år er stoppet som frivillig i foreningen. Jeg kommer om fredagen for at få min formiddagskaffe, når der er Idræt om dagen i Lynghallen.

 

Kone og 2 børn

Egon er gift med Ingrid. De blev gift i 1962. De har to børn Anne Dorthe, der bliver 62 år næste torsdag, Hun arbejder på LEGO og bor i Grindsted og har en datter. Helene, der er 57 år og uddannet speditør, bor i Lind sammen med sin mand. De har to drenge.

 

Egon mødte Ingrid, der kommer fra Ribe, på Hansens Hotel. Hun var sygeplejerskeelev, da vi lærte hinanden at kende. Vi har boet i et hus på Elmevangen, og i en funktionærbolig på Sygehuset, og siden 1967 her i huset på Poppelvej. 

Ingrid er uddannet narkosesygeplejerske, og har blandt andet arbejde på Færøerne, på Ærø og på andre sygehuse. Til sidst var hun tilkaldevikar på Give Sygehus.

 

Ved ikke, hvor mange gæster, der kommer

Det var egentlig Egons plan, at han ville have lavet en annonce, hvor han vil frabede sig opmærksomhed i forbindelse med fødselsdagen. Det ville Egons to døtre dog ikke godtage, så de sagde, at de ville komme og hjælpe med de praktiske ting. Og sådan blev det altså. 

 

Vi har inviteret 6 af vores gamle naboer til torsdag eftermiddag, ligesom der også kommer nogle af Ingrids søskende samt nogle af vores gode venner.

Egon Kristiansen – Foto: René Lind Gammelmark

Kontorbutikken refurb banner