Omkring 125 var mødt op til informationsmøde i idrætscenter

Foto: René Lind Gammelmark
Mayland 2025 banner

Omkring 125 var mødt op mandag i Idrætscentret i Stenderup-Krogager til et informationsmøde om projektet med at bygge en ny købmandsbutik.

Der var rigtig flot fremmøde, idet 125 var mødt op, hvilket betød, at der var fyldt godt op idrætscentrets cafeteria – og nogle valgte også at stå / sidde udenfor.

Flemming Thorstensen, der er formand for Stenderup-Krogager Invest ApS, bød velkommen og gav ordet til Kurt Kirkegaard, der som direktør for Stenderup-Krogager Invest ApS, forklarede om projektet.

Som I nok kan se, så er det lidt mere end en hal vi bygger. Vel vidende at det koster lidt mere – så har vi den tilgang til det, at hvis der om 20 år ikke kan være købmandsbutik i lokalerne mere, så kan de bygges om til lejligheder og stadigvæk se fornuftigt ud, forklarede Kurt Kirkegaard.

Det har være udgangspunkt for os i tankerne omkring arkitekturen.

Det er arkitekt Leo Fyhring fra Grindsted, der er arkitekt på projektet. Det er et ingeniørfirma fra Esbjerg, der laver ingeniørarbejdet. Det er lige ved at være klar til at sende til kommunen. Hvis alt går vel, så kan vi sende det i næste uge, så vi er klar til at få en byggetilladelse, fortalte Kurt Kirkegaard.

Vi har fået grunden planeret, og det er foregået med udgangspunkt i frivilligt arbejde af vores lokale entreprenør – det fik klapsalver. Den eneste omkostning, der har været ved det, har været leje af en gummiged og indkøb af noget knust beton.

Vi er klar til at stikke spaden i jorden, og tror selvfølgelig på, at vi får spaden sat i jorden. Indretningen bliver sådan, at der laves et lille caféområde ved indgangen til den 500 kvadratmeter store butik, der også får omkring 200 kvadratmeter lager inkl. køle-fryserum.

 

Planer om totalentrepriser blev ændret

Jacob Røntved, der er bestyrelsesmedlem i Stenderup-Krogager Invest ApS, fortalte:

For at vi kan få det her til at hænge sammen rent økonomisk, gik vi ud med en totalentreprise, hvor der var tre, der skulle give tilbud på at lave det hele – men det har vi ikke økonomi til. 

Derfor har vi valgt at dele det op i nogle små entrepriser. Noget laver vi selv, andet får vi andre til at lave for os. Det kræver også, at vi finder en masse frivillige, der gerne vil gøre en indsats, som f.eks. formand for en opgave el.lign. Nogle af opgaverne har vi allerede fundet frivillige til, men der kan sagtens bruges flere til f.eks. jord og kloak, støbearbejde, murerarbejde. Vi skal også have fundet nogle frivillige til tømrerarbejdet. Vi har allerede fundet en ingeniøruddannet, der gerne vil hjælpe os med KS (Kvalitets Sikring) og dokumentation, da det vil være en stor udgift at betale. Vi har også lavet nogle gode aftaler om levering af beton og mursten. Vi prøver hele tiden selv at få de bedste tilbud på materialer. Det kræver dog stadigvæk en masse frivillig arbejdskraft. Visse opgaver er vi nødt til at købe os til ude i byen, som f.eks. de fag, der kræver man har en autorisation.

F.eks. tømrerarbejdet bliver lavet på timeløn, så selskabet selv kan købe materialer ind til nettopris.

 

Lona Linding fortalte om økonomi

Hvis ikke vi får økonomien til at nå sammen, så kommer der ikke en ny købmandsbutik. Vi skal holde omkostningerne nede.

Vi tror, at vi kan bygge for 8 millioner inkl. grund – med de frivillige, der lægger deres arbejdskraft i det. Der er flere, der har spurgt, om ikke vi bare kan låne flere penge, men det er ikke muligt. Det er svært at låne penge – vi har hørt fem store pengeinstitutter.

Lånte penge skal afdrages igen, og der er kun købmanden til at afdrage det. For at købmanden kan få en fornuftig forretning ud af det, skal vi holde omkostningerne helt nede.

Når tegningerne er helt klar, kan vi komme videre med at få nogle priser ind på håndværksarbejdet.

Der er i dag tankanlæg til tankning af benzin og diesel – og anlæg af et nyt tankanlæg vil koste ca. 600.000.- kr., som IKKE er med i de 8 millioner. 

 

Salg af anparter

Vi har på nuværende tidspunkt solgt anparter for 1. 270.000 kr. – til omkring 205 husstande. Der er sponsorater for 47.000.- kr. og de forskellige arrangementer har givet 250.000.- kr.

Dermed har vi omkring 1.550.000.- kr.  – således mangler vi 450.000.- kr.  Der er kommet 2.3 millioner kroner ind fra fonde – hvilket er lidt mere end vi havde regnet med. 

Status er pt., at der skal sælges yderligere anparter for 230.000.- kr., for at vi kan sige, at vi er der, hvor vi skal være. Vi kommer ikke i gang med projektet, hvis ikke de sidste 230.000.- kr. kommer hjem.

Når vi får de sidste anparter, har vi en egenkapital på 6 millioner – det er det beløb, der skal til for at projektet kan realiseres. De sidste 2 millioner skal vi ud at låne.

 

Vi arbejder stadig videre med forskellige fonde, fortæller Lona Linding. Den nye købmandsbutik skal gerne være færdig, inden julehandelen 2025 går i gang.

 

385 husstande

Stenderup-Krogager har ca. 385 husstande – hvoraf ca. 210 har tegnet anparter.

Fra salen lød et spørgsmål på om, hvis de, der har tegnet anparter giver 1000,- kr. eller mere – om man så ikke er tæt på at være i mål?

Det blev der svaret ja til, men nogle af husstandene havde jo i forvejen givet 2 og 3 gange, men sidder der nogen her i byen, der gerne vil være med til at sikre en ny købmandsbutik, så er de velkommen til at købe anparter, også selvom de måske har nogen i forvejen.

Vi håber på, at endnu flere synes, det er vigtigt at få en købmandsbutik, og at de gerne vil være med til at købe anparter. De, der er interesserede, må de gerne kontakte os, ligesom der ligger ”papirer” fremme i købmandsbutikken.

Det kom også frem, at man regner med, at hvis man ikke har en købmandsbutik i byen, så ville husene være omkring 200.000.- kr. mindre værd. Derfor har en købmandsbutik stor betydning.

På mødet blev det også drøftet, om ikke man kunne lave en hjemmeside, hvor man kunne samle nogle informationer, så alle vil kunne læse mere om projektet.

Man kan godt købe anparter for 1000,- kr., for det hjælper alt sammen.

 

Hans Meldgård fra Dagrofa forklarede lidt om Min Købmand

Han forklarede på en god måde, hvad der ville ske, hvis en lille by mistede deres lokale købmandsbutik. Købmandsbutikken er jo ofte et samlingssted i det lokale samfund. Når en butik lukker, er det først de ældre beboere, der bliver ramt. Derefter bliver det svært at tiltrække unge tilflyttere – og dermed kommer der ikke nyt liv til byen. Skal Min købmand være din købmand…

Dagrofa er grossist, der leverer varerne i Meny, Spar, Min Købmand og Letkøb. Hans Meldgård forklarede, at undersøgelser viser, at huspriserne vil falde mellem 10 og 20%, når en købmandsbutik lukker. Huse vil også få længere liggetid i forbindelse med en handel.

En købmandsbutik, som den i Stenderup-Krogager, skal have en omsætning på omkring 16 millioner – og det har den også i dag.