17 af 19 forskere enige i anbefalinger om Grindsted-sundhedsundersøgelser

Foto: iStock/PeopleImages

17 af de 19 forskere i den udvidede forskergruppe er enige i anbefalingerne om Grindsted-sundhedsundersøgelser.

Den udvidede forskergruppe har sendt deres anbefalinger til politikerne i Region Syddanmark efter grundig gennemgang af de samlede resultater fra de tre gennemførte sundhedsundersøgelser i Grindsted. Bag anbefalingerne står 17 forskere, mens to forskere står uden for anbefalingerne, der nu går videre til politisk behandling.

Er der behov for flere sundhedsundersøgelser i forbindelse med forureningerne i Grindsted?
Det spørgsmål har den udvidede forskergruppe, der blev nedsat i oktober 2021, nu taget stilling til. Det sker på baggrund af en gennemgang af de samlede resultater fra de tre gennemførte sundhedsundersøgelser i byen.

Forskerne har sendt deres anbefalinger til regionen

Den udvidede forskergruppe har nu sendt deres anbefalinger til politikerne i Region Syddanmark.
Anbefalingerne, som 17 af forskergruppens 19 medlemmer kan tiltræde, kan ses nedenfor. I anbefalingerne er der omtalt en sø. Der er her tale om Engsøen i Grindsted.

1. Anvendelsen af private havevandsboringer til f.eks. drikkevand, badevand, eller til hjemmedyrkede fødevarer kan give anledning til en uacceptabel sundhedsrisiko for brugerne. Det samme gælder badning og fiskeri i søen. Det må derfor anbefales, at borgerne følger de af kommunen allerede etablerede regler og begrænsninger på disse områder. Det er i den forbindelse uhyre væsentligt, at denne information formidles professionelt og på en måde til borgerne, der ikke skaber unødig frygt og usikkerhed i forhold til specielt tidligere eksponering. Der er alene tale om, at sandsynligheden for en sundhedspåvirkning har været øget fra et lavt niveau til et lidt højere niveau. Risikoen i Østbyen må forventes at være mindst, også over tid, da forureningsfanen fra Grindstedværket ikke har spredt sig under dette område.

2. Ser man bort fra vand fra havevandsboringer, å og søen, så er forskergruppen enige om, at resultaterne fra de tre undersøgelser ikke giver anledning til mistanke om, at miljøet i Grindsted i dag udgør en uacceptabel sundhedsrisiko for borgerne.

3. Ser man bort fra vand fra havevandsboringer, å og søen, så er forskergruppen enige om, at de opnåede resultater fra de tre undersøgelser for nuværende ikke giver anledning til en bestyrket mistanke om, at ALS i dag udgør en specifik og uacceptabel risiko for borgerne i Grindsted.

4. Der er enkeltsygdomme (ALS, prostata- og skjoldbruskkirtelkræft), som forskergruppen havde særlig opmærksomhed på. Gruppen anbefaler, at Regionen overvejer om 3-5 år at opdatere tallene for forekomst af disse lidelser i Grindsted og de sammenlignelige byer.

Jesper Bo Nielsen, der er formand for den udvidede forskergruppe, forklarer, at to forskere står uden for anbefalingerne:

– Vi er 19 eksperter med mange forskellige fagligheder, der har drøftet resultaterne fra de tre undersøgelser. På den baggrund er der lavet en konklusion, som har været sendt rundt og kommenteret af gruppens medlemmer, og i sidste ende var der 17, der klart kunne tilslutte sig konklusionen.

 

Det hele vil indgå i den politiske behandling

Koncerndirektør Kurt Espersen kvitterer for modtagelsen af anbefalingerne og takker samtidig forskergruppen for dens grundige arbejde.

– Vi har modtaget anbefalingerne fra den udvidede forskergruppe, og jeg vil gerne takke forskerne for deres store engagement i denne opgave. Vi kan se, at anbefalingerne ikke kommer fra en enig forskergruppe. Det noterer vi os naturligvis, og det tager vi med, når sagen skal drøftes med Billund Kommune, og når den hen over efteråret skal behandles i de relevante politiske udvalg og i regionsrådet, siger Kurt Espersen.

 

Tidslinje for den kommende politiske behandling

Den udvidede forskergruppes anbefalinger vil indgå i det materiale, som skal ligge til grund for, at regionsrådet til november kan træffe endelig beslutning om, hvad der videre skal ske i Grindsted.
Den politiske behandling kommer til at foregå i følgende udvalg:
– 5. november: Til behandling i regionens sundhedsudvalg
– 12. november: Til behandling i regionens miljøudvalg
– 13. november: Til behandling i regionens forretningsudvalg
– 25. november: Til behandling i regionsrådet

Læs anbefalingen fra den udvidede forskergruppe her

 

Fakta

Regionsrådet i Region Syddanmark satte i 2022 tre sundhedsundersøgelser i Grindsted i gang, der skulle fokusere på sygdomsforekomst, borgernes bekymringer og de stoffer, der befinder sig i miljøet. Det drejer sig om:

  • undersøgelse af sygdomsforekomst i Grindsted set i forhold til sammenlignelige byer. Der er tale om en opdatering af den oprindelige sundhedsundersøgelse fra 2020, så data fra 2018 til 2021 er tilføjet den eksisterende rapport, som dækker årene frem til 2017
  • undersøgelse af de sundhedsmæssige konsekvenser af forureningerne i Grindsted og omegn (Borgerundersøgelsen i Grindsted). I undersøgelsen har 203 borgere fået undersøgt symptomer eller sygdomme, som de mistænker kan stamme fra forureningen i Grindsted, af en læge
  • undersøgelse, der vurderer den humane risiko fra forureningerne i Grindsted.

Alle tre undersøgelser er færdige, og Region Syddanmark har bedt den udvidede forskergruppe, der er tilknyttet de tre sundhedsundersøgelser, om at gennemgå undersøgelsernes samlede resultater med henblik på at vurdere, om der er er behov for yderligere undersøgelser i Grindsted.

Forskergruppens anbefalinger bliver en del af det materiale, som regionsrådet skal træffe endelig beslutning ud fra.

Lions Nytårskoncert 2025