Ny autorisationsordning for asbest får betydning for de fleste håndværkere
Fra den 1. januar skal håndværkere, der ønsker at håndtere asbest som udgangspunkt have autorisation, med mindre der er tale om ”mindre støvende arbejde”.
Det gælder flere håndværksvirksomheder end man først lige skulle tro!
Det er kommet som en overraskelse for mange, især tømrervirksomheder, at Arbejdstilsynet har ændret reglerne hen over sommerferien, så nedtagning af asbesttag nu fremover anses for støvende arbejde, og derfor er autorisationskrævende fra 1. januar.
I praksis betyder det, at man ikke kan nedtage et asbesttag, efter den 1. januar, med mindre man har asbestautorisation, eller med tekniske målinger kan bevise, at det ikke er støvende. Det gælder også private, der ikke må udføre autorisationskrævende arbejde, og fra januar er nødt til at benytte en autoriseret håndværker, hvis arbejdet indebærer kontakt med asbest og ikke falder under bagatelgrænsen for autoriseret arbejde. Og det gælder ikke kun tagplader!
Mange grupper af håndværk bliver berørt
Det er ikke kun tømrere, der rører ved asbesttag, der bliver berørt.
Det samme gør mange andre. Det er de færreste, der ved, at der kan være asbest i fliser, klinker og fliseklæb, rørisolering, slidlag på betongulve, puds, maling, loftplader, skillevægge, fuger, sålbænke, aftrækskanaler og i rigtig mange andre materialer, der er blevet anvendt i bygninger fra ca. 1900 og helt frem til ca. 1990. Det betyder, at murere, VVS´ere, kloakmestre og andre, der renoverer eller moderniserer bygninger risikerer at komme i karambolage med lovgivningen og dermed også store bøder, hvis de ikke har en autorisation, når arbejdet har et vist omfang eller støvniveau.
Gælder også for murere og kloakmestre m.fl.
Det bliver fx autorisationskrævende, når en murer eller kloakmester banker gulvklinker op eller river badeværelsesklinker ned, for at komme til en installation, der skal repareres, eller for at modernisere badeværelset, såfremt der er anvendt asbestholdigt fliseklæb. Det samme, hvis man som VVS’er fjerne gamle kedler og varmerør, med asbestholdig isolering. Og arbejder man ikke efter reglerne, risikerer man ud over bøder også regninger i flere hundrede tusinde kroners klassen for efterfølgende rengøring og fjernelse af asbestfibre i den bolig, man har kontamineret med asbeststøv – og forsikringen dækker ikke!
Det er en god idé at få sig en autorisation
Så det er en god ide at få sig en autorisation, med mindre man vil overlade opgaverne til en anden, der har autorisation, når man støder på asbest i forbindelse med et stykke arbejde.
Blot der er den mindste mistanke om asbest, skal der tages prøver for at afklare, om det er til stede, eller også skal arbejdet udføres, som om der er asbest, med alt hvad det indebærer af værnemidler og beskyttelsesforanstaltninger.
For at informere håndværksvirksomheder i Billund og omegn om, hvad autorisationskravet betyder for dem, og hvad der skal til, for at opnå autorisation, afholder Byggeriets Kvalitetskontrol et fyraftensmøde i Billund Erhvervs lokaler på Kløvermarken 35 i Billund.
Fyraftensmødet finder sted den 5. december og deltagelse er gratis, men kræver tilmelding.
Interesserede kan se mere om arrangementets indhold her: Fyraftensmøde om den nye asbestautorisation – Billund | Byggeriets Kvalitetskontrol A/S