Mathilde og Bo er kommet godt i gang på Filskov Kro

Mathilde og BoMathilde Kasbjerg Ascanius og Bo Haubjerg - Foto: René Lind Gammelmark

Mathilde og Bo overtog 1. april 2023 forpagtningen af Filskov Kro.

Mathilde Kastberg Ascanius har arbejdet både som opvasker, rengøring og tjener på Filskov Kro og som receptionist på Hotel Hedemarken i Grindsted. Hun har en HHX med fokus på Global Business.

Bo Haubjerg er uddannet Kok på Filskov Kro da Bent Sandfeld havde Kroen. Han er desuden uddannet som tjener på The Lodge i Billund.

 

Unge forpagtere

Der har været travlt og det var vi godt klar over der kunne blive.

Mathilde er 22 år og Bo 23 år. At forpagte en kro er ikke typisk noget folk på vores alder gør, men da vi fik tilbuddet, tænkte vi at det var lige det vi gerne ville.

 

Bo er ikke så meget i køkkenet

Det er ikke i køkkenet Bo bruger mest tid. Kroen har nemlig ansat 3 udlærte kokke og 2 elever der gør det rigtig godt – de har rigtig godt styr på køkkenet forklarer Bo.  Hvis der er ekstra travlt kan jeg godt gå ud og hjælpe dem, men det meste af tiden styrer de helt selv køkkenet – og er dygtige til det.

Bo bruger derfor mest tid sammen med Mathilde ved gæsterne.  Parret kan godt lide at have kontakten til gæsterne og have overblikket – og yde en god kundeservice.

 

Der er mange opgaver der skal laves

Der er mange ekstra opgaver man ikke tænker så meget på når man er ansat.  Som forpagtere er det jo os der skal klare den slags, forklarer Mathilde. Tjenertingene og kokketingene er der jo, men der er jo også alt det bagved der skal ordnes, det har vi ikke været vant til, men det går fint.  Det med at lave en vagtplan er jo fint nok, men at få timerne til at gå op er et puslespil man ikke er vant til forklarer Bo.

 

Vi er blevet smidt ud i opgaverne, og det er vi rigtig glade for

Bo blev udlært 4 dage før parret overtog forpagtningen af kroen.  Mathilde var på oplæring 3 måneder hvor hun fik lært systemet at kende af Louise Sandfeld. Det betød også at det var Mathilde der skulle sige ja til de forskellige bestillinger der kom ind. Det var også hende der tog menu samtalerne med alle konfirmationsarrangementerne – for det var jo højsæson for at få det aftalt.  Der blev jeg kastet ud i opgaverne for Bo var i skole. Louise hjalp godt til. Der var 5-6 samtaler om dagen i flere uger, det tror parret har været sundt at komme i gang på den måde.

 

Forventninger

Det sidste regnskabsår er gået over al forventning, både hvad vi regnede med, og hvad bank og revisor regnede med forklarer Bo.

Vores gæster har været meget glade, og rigtig mange vender retur hertil. Det må betyde at vi gør noget rigtigt.

Vi havde jo ikke prøvet at have en kro før, så vi vidste ikke helt hvad vi kunne forvente.  Vi kendte jo Kroen på forhånd, så vi har ikke følt at vi er startet på bar bund forklarer Mathilde.

 

 

Er en fælles enhed

Er der sygdom hjælpes vi ad, og er der noget vi ikke ved, er der helt sikkert nogen herude der ved noget som kan fortælle os. Kroen har mens vi har været her haft 4 medarbejdere der har haft 10 års jubilæum.

Er der noget vi er i tvivl om spørger vi.

Vi er rolige og er sikker på at vores personale gør deres yderste for at servicere vores kunder. De tager ejerskab.

Kokkene sørger for at skifte menukort ofte, så vi hele tiden har noget der er aktuelt.  Vi har en kro i en lille by, så vi passer på ikke at pille alt for meget med menuerne. Der er som minimum 1-2 klassiske kroretter.

Lige nu har vi skiftet over til julemenukortet forklarer Bo.

I højsæsonen har vi også helstegt rødspætte med persillesovs og kartofler. Kokkene laver tingene fra bunden af, hvilket betyder vi ikke har et kæmpe menukort.  Der er 3 forretter, 5 hovedretter og 3 desserter på vores menukort fortæller Mathilde.

 

Overnatninger

Turistsæsonen har været lidt sløj, for der manglede tyskere og svenskere i år. Men ellers er vi godt tilfredse med overnatningerne.  Det har været et standard år for os fortæller Bo.

 

Kroen rocker

Fredag den 22. november 2024 har vi Kroen Rocker med The Powls og vi har netop offentliggjort det næste arrangement som er den 21. februar 2025, hvor CockTail Hounds fra Grindsted kommer her ud.

Vi har tidligere holdt intimkoncerter. Men efter Corona er kunstnerne blevet dyre, og da vi ikke har så meget plads her på Kroen er det svært at få det til at løbe rundt. Derfor har vi ændret konceptet så vi har kopibands hvor vi kan fylde lokalerne. Man får stadig de lækre 3-rettes menuer sammen med en musikaften.

En anden forskel er også at det er stående koncerter med masser af plads til at danse. Inden koncerten starter aftenen kl. 18.00 i restauranten hvor der bliver serveret en lækker 3-retters menu. Koncerten forventes at starte kl. 21.00

Første gang vi prøvede konceptet af var det GAS BOX vi havde besøg af, og her fik vi udsolgt på 3 dage. Det blev taget godt imod.

 

Mortens Aften en stor succes

Til Mortens Aften i år havde vi lavet det på den måde at gæsterne skulle booke bord online. Det gik rigtig godt og havde udsolgt om tirsdagen før Mortens Aften.  Vi måtte sige alt udsolgt til omkring 50 gæster.  Vi havde fyldt godt op på kroen med 243 gæster på kroen, og solgte også mange ænder ud af huset forklarer parret (43stk).

 

Fremtid

Vi fortsætter med det vi gør nu, og har selvfølgelig nogle idéer til hvad vi kan udvide med, men det vender vi tilbage med når vi er længere med det.

Det er svært at gøre så meget, når vi har et hus der fungerer godt.  Vi har visioner, som vi på nuværende tidspunkt ikke helt har planlagt fortæller Mathilde og Bo.

 

Nytårsmenuer

Vores nytårsmenuer plejer også at være en succes. I år har vi allerede solgt 400 på nuværende tidspunkt.  Det går hurtigt i år forklarer Bo. Vi plejer at sige at omkring 1. december skulle der gerne været bestilt 300 menuer.

Rekorden herude er vist 1500 solgte nytårsmenuer fortæller Mathilde, men i år regner vi med omkring 1200 menuer – og det er også det antal vi har købt ind til på nuværende tidspunkt. Tiden må så vise om vi kan nå at få mere hjem, eller om vi har nok, forklarer Mathilde.

 

Juleand

Vi har solgt 100 af 170 juleænder på nuværende tidspunkt. Vi steger ænderne i god tid, og koger selv vores fond til sovsen. Det begynder vi på omkring den 21. december som er den første dag hvor vi har lukket kroen ned for juleferien forklarer Mathilde og Bo.

 

Bor ovenpå kroen

Mathilde og Bo bor i lejligheden ovenpå Kroen, så det tager ikke lang tid at komme ned i kroen hvis personalet har brug for dem.

Holder fri den 25. og 26. december, men den 27. – 31. arbejder vi mange timer. Der er jo alle de nytårsmenuer der skal gøres klar og pakkes, så vi er sikre på at vores gæster får det de bestiller.

Kroen er lukket de første 3 uger i januar, hvor personalet holder ferie. Det er også i den periode vi holder julefrokost for personalet.

Du kan læse mere om Filskov Kro på deres hjemmeside, www.filskovkro.dk eller på Facebook .