Af Carsten Sander Christensen
Boglader, byttecentraler og lidt om Jyllands største antikvariat
For bare tre årtier siden havde enhver lille by en stor velassorteret boghandel eller ligefrem et antikvariat.
Her i Grindsted og Billund (og selv i Vorbasse og Sdr. Omme) har der været boglader i henholdsvis en hel del af eller i alle årene, dog ofte kombineret med f.eks. legetøj. Desuden byttecentraler i mindre målestok. Men deciderede antikvariater har man overladt til genbrugsbutikkerne i området. Nogle af dem har en overgang haft rigtig mange bøger. Men sådan er det langt fra i dag.
Dette skyldes jo først og fremmest udviklingen i det danske samfund men også udviklinger på globalt plan. For tredive år siden eksisterede internettet jo knapt nok. Man sad jo i lampens skær, mens stormen rasede udenfor, med sin trykte bog i hænderne. Her i 2024 læser man bøger på ipads, Mofibo readers eller mobilen. Bøger ligger i millionvis frit tilgængelige på internettet, på e-reoler og platforme man kan købe apps på.
Her i Grindsted har der ligget boghandler i Borgergade, Vestergade og Torvet.
Den første kom på Torvet i starten af 1900-tallet og resten åbnede, da byens udvikling også betød flere skoler og uddannelsesinstitutioner. I dag er kun Bog & Ide kædens to boglader i Grindsted og Billund tilbage.
For at genopfriske minderne, i denne lidt nostalgiske klumme, om bogens verden og boghandlerne, der kunne levendegøre bogstaver og historier, må vi drage 45 km mod øst, til Vejle, hvor Jyllands på et tidspunkt største og nok bedste antikvariat befandt sig indtil starten af 2000-tallet – nemlig Nørregade 22 i Vejle. I de store dage i 1980erne og 1990erne var antikvariatet også særdeles kendt her på egnen. Antikvariatet i Vejle er dog nok også et symbol på, hvordan og hvorfor bogen i dag er et uddøende medie.
Boghandleren det drejer sig om hed Jørgen Munch-Christensen.
Han blev født i 1918 i Aarhus som søn af kommis Jørgen Hansen Christensen og moren Karen. I skolen drømte Jørgen Munch-Christensen om at blive forfatter og at debattere og dele tanker i frie fora. I slutningen af 1930erne blev han uddannet til boghandler i Aarhus og som 21-årig flyttede han til Vejle, hvor han blev ansat i Neumanns Boghandel. Verden forandrede sig voldsomt og dette har påvirket den unge Jørgen i meget høj grad.
Hvor man i forskellige lande foranstaltede forskellige former bogbrændinger både rent bogstaveligt eller i en overført censureret, betydning gik Jørgen den modsatte vej og dannede i 1941 Vejle Litteraturforening og arrangerede mange foredrag om danske forfatterskaber og essentielle tekster i verdenslitteraturen. Klummeskribenten kendte manden personligt og kan garantere læseren, at det ikke kun var Morten Korch og lignende forfattere, der blev holdt foredrag om. I takt med at besættelsesmagten har strammet grebet og også om unge Jørgens tilsyneladende uskyldige arrangementer, så involverede han sig mere og mere i den danske modstand. Jørgen Munch-Christensen spillede som 23-24-årig en meget central rolle i Frihedsrådets lokalkomite, hvor han var sekretær og efter krigens afslutning som formand for Frihedsfondens lokale bestyrelse.
I en ung alder lærte han, at ytringsfrihed og fri publicering, det er ikke noget der er indforstået her på kloden.
I 1947 overtog han Eigil Knudsens boghandel i Nørregade 22. En bygning i tre etager. Efter overdragelsen beholdt Jørgen Munch-Christensen stueetagen som en boghandel, mens 1. og 2. sal samt dele af kælderen blev omdannet til antikvariat med flere tusinde bøger på hver etage. Blandt dem særdeles sjældne eksemplarer, som normalt ikke var i almindelig handel. Det gjorde hans boghandel landskendt med et trylleslag.
I 1943 var han blevet gift med Bodil, som også efter krigen blev inddraget i det efterhånden store antikvariat. Folk ringede eller skrev jo fra nær og fjern for at bestille sjældne og almindelige bøger. Og så fik Jørgen Munch-Christensen også tid til at blive ved med at skrive. Og pleje sit personlige venskab med vejle maleren Albert Bertelsen eller Johannes Møllehave som var en særdeles hyppig gæster i Nørregade i Vejle.
Hans hjemby Aarhus trykte gerne hans indlæg, digte og filosofiske tanker i byens mange aviser Aarhus Stiftstidende, Demokraten, m.fl. Og så var der jo også Danmarks sidste nobelprismodtager i litteratur, der skrev med den vejlensiske boghandler. Enhver der kender Johannes V. Jensens bøger ved at hans skrivemåde pegede fremad mod nye horisonter og fremtidige scenarier. Netop det Jørgen Munch-Christiansen ville opnå med sit indsats i Vejle. En kuriositet er at kun kuverterne med Forfatter Jørgen Munch-Christensen påskrevet eksisterer i dag, det gjorde brevene også da klummeskribenten besøgte ægteparret i boghandelen i 1990erne.
Hans virke begyndte jo efterhånden at sætte sit præg på antikvarboghandleren, som fik ord og tekster til at stå klarhedens lys når man stod med en bog i hånden. Og i bedste Johannes V. Jensen stil deltog Jørgen Munch-Christensen i Vejle bys udvikling. Medlem af Vejle Byråd (1962-74), Formand for Vejle Fjernvarmeselskab (1965-92), Formand for Vejle Handelsskole (1973-85) og meget mere.
Efterhånden blev boghandelen kendt i store dele af Europa, da den vejlensiske boghandler kunne trylle bøger frem af ethvert for længst udgået bog-katalog.
Hans skønlitteratur blev aldrig det han håbede på, dertil havde han for mange futuristiske Johannes V. Jensens gener til. Men hans bøger om modstandsbevægelsen i Vejle og Vejle by er virkelig velskrevet, der satte han sine spidskompetancer og sit hjerte i spil. Men så døde konen Bodil i 2001 og 58 års ægteskab var slut. Og verden forandrede sig for Jørgen. Antikvarboghandleren havde aldrig ejet en computer og vidste fuldstændigt udenad hvilke etage og hvilket værelse bøgerne befandt sig i. Men konen og ham havde jo været sammen i antikvariatet i mere end 50 år.
Han måtte stoppe i boghandelen og overlod til unge ekspedienter. Men kunderne kom jo for at møde Jørgen. Og kort efter Bodil Munch-Christensens død måtte boghandelen lukke. En lokal boghandler fra Give afhentede bøgerne i Nørregade 22 og solgte dem på en hollandsk auktion i Ikjærhallen og resten blev kørt på forbrændingen. Og Jørgen Munch-Christensen ja han døde som 86-årig i 2004. Og siden har Vejle kun haft mindre antikvariater og i 2024 – ja der er der kun et online antikvariat i byen. Men hans glæde ved at fortælle om et litterært værk eller en fagbog og bogens betydning for Vejle ja den bliver aldrig den samme. Og om føje år så er der heller ingen boghandel på Rådhustorvet længere. Så er det de digitale platforme der regerer.
Foto: istockphoto.com/KatarzynaBialasiewicz