Årets Handicappris blev uddelt tirsdag eftermiddag i Frivilligcenter Billund
Tirsdag kl. 17 var der uddeling af Billund Kommunes Handicappris 2024.
Det skete i Frivilligcenter Billund på Nymarksvej 10 i Grindsted.
Sidste år var det Sdr.Omme Solsikke Gymnastik og Lynghedens Lykkebørn der modtog de to handicappris.
Jørn Skov Hansen der er formand for Handicaprådet i Billund Kommune bød velkommen til de omkring 40 fremmødte. Herefter var de til til musikalsk underholdning og fællessang.
Det var som sidste år Anders Thorlund Jepsen og Sanne Mikkelsen der stod for den musikalske del af arrangementet.
Der blev hygget og talt på kryds og tværs ved bordene i Frivilligcentret – samtidig med den musikalske underholdning.
Allan Munk Nielsen der er medlem af handicaprådet og kommunalbestyrelsen holdt tale til prisuddelingen.
Allan var også de to foregående år blevet spurgt om han ville deltage, men det havde han på grund af arbejde været forhindret i. Allans to medpolitikere i handicaprådet trådte velvilligt til.
Han tog udgangspunkt i sit arbejde i byrådet og handicaprådet. Sammen med hans generelle erfaringer med handicappede.
Han fortalte at det var en velvalgt dag prisuddelingen foregår på, for det er nemlig netop FN’s internationale handicapdag.
Allan er ikke direkte pårørende til nogen med handicap – og har derfor ingen erfaring med området. Dog har han to fætre, hvoraf den ene er spastiker og den anden er spastiker og døv. Når jeg tænker tilbage på vores barndom og vores opvækst sammen, så legede jeg jo sammen med mine fætre som børn nu gør. Der blev ikke peget fingre eller taget specielle hensyn. Jeg kunne jo løbe stærkere end de kunne. De har også været med til at spille fodbold og gemmeleg og mange andre ting. Jeg har ligeledes gået meget på jagt og fisket sammen med dem – det er en tradition vi har i vores familie – at det gør drengene. Det er de erfaringer jeg har med handicappede tæt på.
Derfor var det helt nyt for mig at blive medlem af handicaprådet, og blive involveret i det arbejde der bliver gjort der fortalte Allan.
Det er et godt arbejde der foregår i handicaprådet, og i de forskellige foreninger, der dækker folk med både synlige og usynlige handicap.
Jeg er sikker på at alle politikere mener det, når de siger vi skal sikre gode forhold for alle – også handicappede. Og sikre adgang til institutioner og bygninger for kørestole og gangbesværede. man tænker bare ikke over det på samme måde. Det er ikke altid det man oplever, at der kan være svære adgangsforhold eller ujævne veje og fortove hvis man ikke sidder i en kørestol, er gangbesværet eller blind f.eks.
Derfor synes jeg det er et vigtigt og godt arbejde der foregår i handicaprådet – og i de forskellige frivillige foreninger og interesseorganisationer der findes indenfor handicapområdet. Det er ligegyldigt om det er et synligt eller usynligt handicap.
Det er godt vi har jer som vagthund, sparringspartner, medspiller og nogen gange også modspiller til at gøre opmærksom på forhold som ikke er hensigtsmæssigt for handicappede. Det er et godt samarbejde vi har i det nuværende handicapråd. Det er et stort og vigtigt arbejde i udfører forklarede Allan Munk Nielsen.
Hvem var indstillet til årets handicappris
Skubberne fra Billund Plejehjem
Mandagsspisning i Vestermarkskirken
Red Barnets Familieoplevelsesklub, Billund
Grindsted privatskole
Årets to priser gik til:
Grindsted Privatskole
Fik årets handicappris for en bemærkelsesværdig indsats til gavn for elever med handicap. For deres måde at styrke og inkluderer eleverne så alle føler sig værdsat og værdifuld uanset udfordringer.
På Grindsted Privatskole er det jo dem med de usynlige handicaps de har med at gøre, i forhold til de udfordring eleverne har. På Privatskolen skal der være plads til alle. Det er megafedt at blive anerkendt for det store arbejde der bliver gjort på Privatskolen. Med prisen følger 10.000,- kr. – og de penge skal vi have eleverne inddraget i hvad de skal bruges til forklarede Christina Søndergård er er Viceskoledeleder på Grindsted Privatskole. Hvad de 10.000,- kr. der følger med prisen skal bruges til, skal vi have inddraget eleverne i at afgøre.
Claus Nielsen, Viktoria Storgård Mikkelsen og Christina Søndergaard – Foto: René Lind Gammelmark
Red Barnets Familieoplevelsesklub, Billund
Fik årets handicappris for en bemærkelsesværdig indsats til gavn for familier med børn med handicap og deres søskende. Red barnets familie Club er med til at give alle familierne et pusterum og bringe glæde ind i familiernes liv.
Vi er stolte over at blive nomineret til årets handicappris, og overrasket over nomineringen umiddelbart. Men når vi så tænker videre, så er det jo nok fordi vi er rummelige over for alle handicappede. Både dem med usynlige handicap og dem med synlige handicap. Det er nok derfor der er nogen der har fået øje på os. De familier vi får tildelt i klubben får vi via Billund Kommune. Man kan ikke bare kontakte os og sige at man gerne vil med på en tur. Det er kommunen der henviser dem til os, fordi de har nogen udfordringer. Det kan også være skoler der henviser, hvis de fornemmer at der er en en familie der ikke kommer afsted i en weekend eller lignende.
Vi prøver at gøre nogen ting, så børnene kan fortælle om nogen af de tinge de har oplevet. Vi har planlagt en tur til Esbjerg Fiskerimuseum, som skulle være en kør-selv tur, hvor vi betaler tilskud til brændstof. Vi forestiller os at vi med de 10.000,- kr. kan lave turen til en luksus tur, i en handicapbus med rundstykker i bussen mv. Det er dog noget der skal besluttes af bestyrelsen, hvor der er møde onsdag den 4. december 2024.
Anny Marie Pedersen og Vibeke Norup sammen med Viktoria Storgård Mikkelsen – Foto: René Lind Gammelmark
Anders Thorlund og Sanne Mikkelsen – Foto: René Lind Gammelmark
Foto: René Lind Gammelmark
Foto: René Lind Gammelmark