Af Marianne Thorø
Livskvaliteten højnes i FC Det Gode Liv i Billund Kommune
Der bliver gået til bolden, og der pustes og svedes denne tirsdag formiddag i Billund Idrætscenter. Her har FC Det Gode Liv sikret sig haltid, så borgere fra hele Billund kommune kan mødes til en gang fodboldtræning.
FC Det Gode Liv er et projekt, skabt i samarbejde mellem DBU, Billund IF og Billund Kommune. Målgruppen er demensramte og folk med kroniske sygdomme, og målet er at lindre sygdomsudviklingens negative effekter gennem et skræddersyet fodboldtilbud, der styrker både krop og sjæl.
Ved at deltage får spillerne mulighed for at øge deres fysiske aktivitetsniveau og blive en del af foreningsidrætten – et af samfundets stærkeste fællesskaber. Forskning viser, at dette kan forbedre identitetsfølelsen, livskvaliteten og det aktive medborgerskab, som ellers kan udfordres af f.eks. demens.
Træningen foregår på et niveau, hvor alle kan være med – uanset fysisk form eller tidligere erfaring med fodbold. Her er der plads til både pauser, grin og gode oplevelser. Og udover at give sved på panden, giver træningen også en øget livskvalitet for de enkelte deltager. Det er formanden for Voksenudvalget i Billund kommune, Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup helt overbevist om:
– Ældre med demens er i større risikogruppe end andre ældre for funtionstab. Så dét at man kan komme og få sved på panden og styrke kroppens bevægelighed og balance og kondi, så kan vi forhåbentlig udsætte nogle af de trælse ting, der ellers kommer til at ske. Og så giver det sociale, der er her på holdet livsglæde. Det er have noget at glæde sig til at skulle, at have noget at snakke om når man har været her – det giver altså noget på livsglæden og livskvaliteten, mener Ann Charlotte Gaardsvis Vilstrup, der var med til træningen tirsdag formiddag.
Og udvalgsformandens betragtninger er spot on, lyder vurderingen fra deltagerne, der kalder træningen en vigtig pause fra sygdommens hverdag. Flere af deltagerne er par, der gennem fodboldtræningen får en følelse af at være sammen om noget, de kan tale om. I stedet for at den syge deltager alene, giver træningen dem en fællesoplevelse, der styrker båndet og skaber fælles samtaleemner i hverdagen.
Der er fire frivillige tilknyttet holdet, hvor der er plads til flere. Det er bare at møde op til træning i Billund Idrætscenter tirsdag formiddag fra 10.30 til 12. Her i vinterperioden foregår træningerne indendørs i hal 3.
Foto: Marianne Thorø
Foto: Marianne Thorø
Foto: Marianne Thorø
Foto: Marianne Thorø