Kai’s Corner: Borgergade i 30’erne – 4.del

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Borgergade i 30’erne – 4.del

I anledning af aktuelle butikslukninger i Grindsted midtby samt – formentlig – store, kommende ændringer af bymidtemiljøet omkring Grindsted Midtpunkt, kunne en genudsendelse af en vandring gennem den engang så flotte og driftige bymidte, beskrevet af Knud Eskildsen, være på sin plads.

Om ham kan oplyses her, at han var barn af byen, født 8. september 1924. Han gik på Grindsted Kost- og Realskole, hvorfra han dimitteredes i 1941 med præliminæreksamen. Herefter blev han elev i Varde Bank’s Grindsted afdeling og blev allerede i 1946 som ung, knap 22årig bankassistent tilknyttet Grindsted Handelsskole som timelærer. Fra slutningen af 1950’erne varetog han endvidere regnskabsmæssige opgaver samt andre i fortsættelse af, at han derhjemme havde både skrivemaskine og duplikator. Begge var han fortrolig med fra besættelsestiden, da han var blandt dem, der fremstillede lokale illegale blade. Som fuldmægtig i Varde Bank blev Knud Eskildsen endelig pr. 1. august 1964 fastansat på handelsskolen som handelslærer, fulgt op af de obligatoriske handelsfaglærereksamener.

Ovennævnte kommentarer er skrevet af forhenværende Handelsskoleforstander Ruben Karstoft i oktober 1994. Ruben Karstoft døde den 25 december 2022.

 

Borgergade 19

I den næste ejendom nr. 19 var der en damesalon, drevet af mekaniker Henry Christensens kone. De boede på 2. sal i ejendommen og Henry var en kendt person i byen, idet han i en årrække passede målet på Grindsteds bedste fodboldhold, nå ja eneste fodboldhold for seniorer.

Ellers var det skræddermester P. Bejer Jensen og hans kone Johanne samt deres 5 døtre og ene søn Poul Georg, der beboede ejendommen, som i fløjen langs Kastanie Allé indeholdt et forholdsvis stort skrædderværksted, hvor bl.a. Tage Andersen, Chr. Pedersen og Harald Ibsen syede, siddende i skrædderstilling på bordet. Der var en pæn butik, som hørte til virksomheden, og i hvilken der fandtes et godt sortiment Af de varer man i dag finder i en konfektionsbutik.

 

På den anden side af indkørslen til Kastanie Allé boede maskinfabrikant A. Andersen (Den jyske Smed) med sine kone Kirstine.

Værkstedet lå bagved langs Kastanie Allé. Selv var han det meste af tiden på rejse, idet han installerede centralvarmeanlæg bl.a. på kolonien Philadelfia i Dianalund på Sjælland.

I næste ejendom var der møbelforretning ved snedkermester Peder Eskildsen. Hans kone var københavner og ville gerne føre sig frem som en meget fornem person med muffedisser og hvad dertil hører. Bag forretningen var der et snedkerværksted, hvor J. Jensen arbejdede som svend.

Tilbagetrukket fra gaden lå så byens daværende bibliotek – nybygget i begyndelsen af 30’erne – sikkert betegnet som umådeligt flot. Her regerede med myndighed og venlighed frøken K. Thomsen, der som ingen anden passede til netop dette hverv. Der var bibliotekarbolig på 1. sal i bygningen.

 

I det nuværende museum boede lægeenke fru Bäker, husket af mig som en gammel dame, der ikke sås meget uden for huset.

Det nuværende apotek havde fungeret som apotek til 1930, da det blev ombygget til lærerbolig, først og fremmest for den nytilflyttede førstelærer S. H. Sørensen og hans kone Marianne, kaldet Maja. Men her boede også kommuneskolens pedel fru Dalentoft, der var enke. Lærerfamilien havde mange nogenlunde jævnaldrende børn, som pyntede godt i bybilledet. Navne som Svend, Børge og Harald vil huskes af mange – ikke mindst sidstnævnte, der den dag i dag hører til personalet på rådhuset. På 1. sal i et lille hummer boede lærer Andersen en overgang.

 

Femte del af historien kommer tirsdag den 11. februar 2024 her på Netavisen Grindsted.