Kabinescooter og trafiksikkerhed i Billund Kommune!

Naturstien ved Vilhelmindevej - Privatfoto

Et helt nyt køretøj vinder frem i øjeblikket – særligt på landet.

Kabinescooteren. Den trehjulede, overdækkede knallert er blevet populær de senere år. Ifølge Rådet for Sikker Trafik blev der indregistreret lige knap 2000 kabinescootere i år 2021.

Kabinescooterne skal køre på cykelstierne, hvis der altså er en, og den er bred nok, men ellers kører de på landevejene sammen med bilerne, og det er ikke alle bilister, der har tålmodighed med de små køretøjer.

Det er især ældre, der er begejstrede for det lille transportmiddel, men også andre – En af dem er Chris.

 

Chris, der bor i Sdr. Omme og arbejder hos VOLVO i Grindsted, fortæller, at han dagligt kører turen mellem Sdr. Omme og Grindsted i sin kabinescooter.

Selv om byerne er forbundet af en fin asfalteret natursti, er han desværre henvist til den stærkt trafikerede Simmelbrovej, idet spærrebomme flere steder forhindrer ham i at benytte naturstien.

Kabinescooteren er han meget glad for og den giver ham netop mulighed for at kommer frem og tilbage i al slags vejr, men da den jo ikke er særlig stor og kun kører 30 km i timen, føler han sig ofte presset af overhalende biler, hvilket gør ham utryg.

For 4 år siden kørte han en lørdag morgen i sin lille TUK TUK ad Vejlevej med kurs mod Filskov. Der var morgendis og solen stod endnu lavt, da en personbil påkørte ham bagfra. TUK TUK’en blev totalskadet, og han selv blev bevidstløs kørt til Sydvestjysk Sygehus, hvor han først næste dag kom til sig selv. Heldigvis kom han ikke alvorlig til skade.

Chris vil inderligt ønske, at det var muligt at benytte alle Kommunens stisystemer, så han ikke skal konflikte med biltrafikken.

Chris ved siden af kabinescooteren foran Volvo i Grindsted – Privatfoto

Billund Kommune har gennem de senere år anlagt mange cykelstier, ligesom byerne bliver bundet sammen af naturstier og cykelstier, hvilket er rigtig godt for sundheden, miljøet og ikke mindst trafiksikkerheden, men spærrebomme er mange steder opsat med en indbyrdes afstand, som gør det umuligt for kabinescootere at passerer. Det gælder både stisystemer mellem byerne som indenfor bygrænserne.

 

Ældre Sagen i Grindsted vil informere Billund Kommune om problemet og opfordre den til at se på muligheder for at også kabinescooterne kan få adgang til stisystemerne. Ligeledes vil Ældre Sagen hen over det kommende vinterhalvår have fokus på kabinescooteren, med fremvisning, vejledning og undervisning i færdselsregler. Første gang bliver ved Trafikundervisningen på Mødestedet den 10. oktober, hvor en kabinescooter udstilles og kørelærer Poul Erik Thrane vil komme ind på færdselsreglerne skriver Kjeld Knudsen i en pressemeddelelse.