Prisen for kommende skolebyggeri i Hejnsvig forventes at blive dyrere

Billund Kommune tager næste skridtIllustration: rasmusrasmus

Prisen for det kommende skolebyggeri i Hejnsvig forventes at blive en del dyrere end først antaget.

Derfor havde Børne- og Familieudvalget i Billund Kommune sagen på dagsordenen i går. 

Forvaltningen har igangsat projekteringen af byggeriet. Billund Kommunes totalrådgiver har i den forbindelse lavet et nyt overslag på prisen for byggeriet. Oveslaget overskrider det afsatte budget med 16,3 millioner kroner. Derfor tog udvalget punktet med på gårsdagens møde.

Byggeriet af en ny skole i Hejnsvig var første gang en del af budgetforliget 2020, hvor der i alt blev afsat 65 millioner kroner i årene 2022-2024. I årene op til budgetforliget var det oprindelig planen, at den eksisterende skole skulle renoveres. Nye undersøgelser viste, at skolen var i så dårlig stand, at en ny skole var en mere rentabel investering af hensyn til både læringsmiljøer og langsigtede økonomiske forhold. De oprindelig byggeberegninger blev foretaget i 2019.

 

Ikke tilstrækkeligt med 65 millioner kroner

I januar 2022 modtog Børne- og Familieudvalget en orientering om, at det afsatte budget på 65 millioner kroner ikke er tilstrækkeligt til at finansiere det oprindelige dispositionsforslag. Dengang forventede man en budgetoverskridelse på 9,6 millioner kroner på grund af stigende priser i bygge- og anlægsbranchen. Udvalget igangsatte derfor udarbejdelse af dispositionsforslaget med en note om “at udvalget er opmærksom på den mulige overskridelse af budgettet”.

Dette dispositionsforslag bliver i juni 2022 principgodkendt af udvalget. På det tidspunkt forventede man at budgetoverskridelsen var omkring 6,7 millioner kroner, da man havde tilpasset projektet. Derefter sendte udvalget skolebyggeriet videre til efterårets budgetproces.

I budgetforhandlingerne 2023 var der udsigt til at Billund Kommune ville overskride den vejledende anlægsramme og dermed ville risikere sanktioner fra staten. Derfor så forligspartierne sig nødsaget til at gennemføre en skarp prioritering af anlægsbudgettet, hvilket medførte at byggeriet af den nye skole i Hejnsvig blev udsat med et år, og skulle strække sig til 2026. Man håbede at priserne på den måde ville udvikle sig i mere gunstig retning, og derfor blev der ikke tilført flere penge til projektet.

Der er afsat 75 millioner kroner til byggeriet af den nye skole, men det nye estimat lyde på godt 91 millioner kroner.  Man kender først den endelige pris når licitationen er slut i april 2025.

 

Der er to hoved forklaringer på hvorfor prisen stiger så meget

De generelle prisstigninger i bygge- og anlægsbranchen overstiger længe den kompensation, som er indarbejdet i anlægsprojektet igennem almindelig pris- og lønregulering

Priserne på nedrivning er steget kraftigt, siden det oprindelige projekt blev vedtaget (man forventer en merudgift på 3,3 millioner kroner alene på dette punkt).

 

De kommunale politikere skulle tage stilling til om der skulle justeres i projektet, eller om man ville gå videre med den oprindelige plan, selvom det ville blive dyrere.  Politikerne valgte på mødet i går at man ville fortsætte med den i forvejen valgte plan, selvom det ville blive dyrere.

Man forventer at projektet bliver udbudt i licitation i februar 2025, og i april 2025 skal man have modtaget buddene. Herefter vil resultatet blive forelagt kommunalbestyrelsen med henblik på at man godkender at starte på projektet. 

Børne- og Familieudvalget godkendte punktet der herefter skal godkendes i økonomiudvalget.

 

Kontorbutikken refurb banner