IFF fejrer 100 år i Grindsted

IFFFoto: René Lind Gammelmark

IFF fejrer 100 år i Grindsted og inviterer til åbent hus arrangement lørdag den 24. august for familie,venner og lokale borgere på fabrikken i Grindsted

IFF fejrer denne sommer 100-året for grundlæggelsen af fabrikken i Grindsted.

Oprindeligt hed byens største fabrik Grindstedværket og var grundlagt af Chresten Lundsgaard. I 1989 blev fabrikken opkøbt af Danisco, som i 2021 officielt blev en del af International Flavors and Fragrances (IFF). I dag ejes og drives Grindsted af IFF, en af verdens førende udbydere af globale end-to-end løsninger inden for føde-, drikkevare-, skønheds-, husholdnings- og personlig pleje og farmaceutiske forsyningskæder.

Lørdag den 24. august inviterer virksomheden til åbent hus, hvor også erhvervsminister Morten Bødskov og 1. viceborgmester i Billund Kommune Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup deltager.

Arrangementet er en del af Grindsted Festuge og finder sted fra kl. 10.00-16.00. Her kan gæsterne forvente smagsprøver, underholdning og sjove konkurrencer skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

“IFF Grindsted beskæftiger cirka 500 medarbejdere, hvoraf mange er fra Grindsted og omegn,” siger fabrikschef Martin K. Madsen, som er vært for arrangementet. “Mange ved, at vores produkter anvendes i fødevarer. Men hvad vi helt konkret laver, og hvad vores produkter bruges til, glæder vi os til at vise og fortælle om.”

IFF-fabrikken i Grindsted er en af verdens førende producenter af emulgatorer og leverer ingredienser til fødevareindustrien globalt. Nogle af ingredienserne fra Grindsted bruges for eksempel til at binde olie og vand eller til at stablisere flydende produkter og indgår i fødevarer som brød, is og yoghurt.

IFF

Fabrikschef Martin K. Madsen – Foto: Jette Seidenschnur

Først sprængstoffer, så medicin

Gennem sin 100-årige historie har fabrikken produceret en række produkter lige fra medicin og vitaminer til smagsstoffer og ingredienser. Da Chresten Lundsgaard grundlagde I/S Grindstedværket sammen med sin studiekammerat, Kaj Tobias von Herbst, var hans plan at producere sprængstoffer.

iff.com

Det viste sig at være en dårlig plan. Efter Første Verdenskrig og med europæisk nedrustning var sprængstoffer svære at sælge. Selskabet endte i likvidation, men Lundsgaard fik fabrikken på fode igen ved at producere lægemidler.

Fabrikkens store gennembrud kom i slutningen af 1920’erne, da Lundsgaard indgik en aftale med Løvens Kemiske Fabrik om at aftage hjertemedicin, produceret i Grindsted. Produktet var meget succesfuldt og solgte godt i mange år. Chresten Lundsgaards døde af lungebetændelse i 1938.

Ironisk nok begyndte virksomheden kort efter hans død at fremstille et sulfa-produkt, der sandsynligvis kunne have helbredt ham.
Fødevareingredienser kommer med på paletten

I de følgende årtier udvidede fabrikken sig yderligere ved, ud over at producere medicin og vitaminer, også til at producere fødevareingredienser.

I 1981 træffes en strategisk beslutning om at sælge vitaminproduktionen og vitaminfabrikken i Grenå til BASF. Samtidig stopper al udvikling af medicin, og der fokuseres nu på udvikling af fødevareingredienser. Den sidste medicin produceret i Grindsted blev solgt i 2006. Siden da har Grindsted kun produceret ingredienser.

Nu i amerikanske hænder

Et afgørende skridt for fabrikken i Grindsted tages i 1989, da Grindsted Products bliver en del af en større fusion – med navnet Danisco – sammen med De Danske Spritfabrikker og De Danske Sukkerfabrikker.

Grindsteds globale rækkevidde accelererer, da Danisco opkøber flere virksomheder rundt om i verdenen, indtil Danisco selv bliver opkøbt af DuPont forretningen Nutrition & Biosciences i 2011. Siden da har Grindsted været amerikanskejet – først af DuPont og nu af IFF.

I dag spiller Grindsted en afgørende rolle i at levere kvalitetsingredienser til IFF-kunder over hele verdenen. Virksomheden har blandt andet investeret i avanceret produktionsteknologi, der muliggør dens fortsatte succes nu og i fremtiden.

Grindsted fabrikken fejrer sit 100-års jubilæum, og er samtidig en del af IFF’s 135-årige virksomhedshistorie. Et jubilæum, der også fejres i år.

Sådan deltager du

Ønsker du at deltage i åbent-hus arrangementet, skal du blot møde op ved porten, hvor en IFF medarbejder vil byde velkommen.

 

Kontorbutikken refurb banner