Nye løsninger testes i Billund Airport Innovation Hub

Jan Hesssellund og Marie Skov Lillelund - PR-Fotos

Nye løsninger testes i Billund Airport Innovation Hub

 

Billund Lufthavn danner nu rammerne for Billund Airport Innovation Hub, hvor startups og mindre virksomheder har mulighed for at udvikle og teste nye digitale eller teknologiske løsninger med relation til en lufthavn.

Udover muligheden for at udvikle og teste produkter i et realmiljø, får virksomhederne også adgang til brancheviden, sparring og netværk. 

Billund Lufthavn har allerede gode erfaringer i at samarbejde med mindre teknologivirksomheder, som udvikler nye løsninger til transport- og logistikbranchen. Med lancering af Billund Airport Innovation Hub ønsker lufthavnen i samarbejde med Billund Erhverv at give endnu flere løsningsleverandører muligheden for at teste deres løsninger. 

 

Test førte til ny storkunde

Brønshøj-virksomheden Ascend udviklede og testede deres løsning i samarbejde med Billund Lufthavn og fik en af de største lufthavne i Mellemamerika som kunde. 

“Man kan sagtens sidde på sit kontor og løse et problem, men det er i et realmiljø, at man får indsigt i, om dem der skal bruge det, faktisk også kan bruge det” siger direktør Peter Hemmingsen fra Ascend.

Når vi vælger at bruge kræfter på innovationshub’en, handler det for os om at hjælpe nye virksomheder på vej, og sikre at vi som branche og som virksomhed får de rette løsninger. Ved at invitere løsningsleverandører ind, kan det også være med til at skubbe til vores egen forretning, og mit ønske er, at vi alle kan få fælles fordel af at udvikle sammen. Vi er Vestdanmarks største internationale lufthavn, med en lang række forretningsben indenfor luftfart, cargo, og passagerer – vi har en størrelse og nogle muskler som gør, at vi kan være med til at gøre en forskel.” udtaler CEO Jan Hessellund, Billund Lufthavn.

Billund Lufthavn håndterer både fragt og passagerer, og udviklingen i lufthavnen har været markant. I 2023 blev lufthavnens centrale position indenfor cargo cementeret, da Mærsk åbnede deres europæiske cargo hub i lufthavnen og flere end 4 mio. passagerer letter eller lander i lufthavnen hvert år. 

Jan Hessellund fortsætter: “At indgå i udviklingssamarbejder med bl.a. startups og mindre leverandører er også helt i tråd med vores vision om at skabe et innovativt miljø, som kan løfte vores branche og egen forretning, styrke vores geografiske område og ikke mindst hjælpe mindre virksomheder ind på nye markeder.

 

Knowhow, netværk og samarbejde

“Testfaciliteter og adgang til knowhow og netværk har stor betydning, når nye virksomheder skal lykkes med at komme på markedet med nye produkter og løsninger. For at skabe de bedst mulige betingelser for virksomhederne kobler vi alle de tilbud, der kan understøtte deres forretningsudvikling, som vi tilbyder i Billund Erhverv sammen med vores kollegaer i bl.a. andre lokale erhvervsforeninger, erhvervshuse og klynger. Det kan bl.a. været hjælp til forretningsplan, mentoring eller at rejse kapital.” fortæller direktør Marie Skov Lillelund, Billund Erhverv.

Hele værdikæden indenfor transport- og logistikbranchen, hvor lufthavnen har direkte kobling til både vejtransport og havne, står i dag overfor markante udfordringer, som kalder på nye løsninger. Marie Skov Lillelund forklarer: “Digitalisering og den grønne omstilling er drivere for innovationen – og det vil vi med Billund Airport Innovation Hub være med til at fremme.”

 

Nye relationer

Målgruppen for test- og udviklingssamarbejder vil typisk være en startup eller SMV, der arbejder med løsninger målrettet transport og logistik, til forbedring og udvikling inden for håndtering af blandt andet luftfart, cargo, bagage og passagerer – f.eks. gennem brug af digitalisering, automation, robotteknologi, adfærdsdesign med mere. 

En analyse fortaget af Billund Erhverv, med støtte fra Industriens Fond, viste i 2023, at mange løsningsleverandører, som arbejder med digitale og teknologiske løsninger, ikke havde transport- og logistikbranchen som kunder, men orienterede sig mere mod andre brancher, herunder bl.a. medico og den finansielle sektor. 

Og det er en udfordring! En række af de mindre virksomheder pegede på, at aktørerne indenfor transport-og logistikbranchen var svære at komme i dialog med, og flere af de mindre virksomheder havde ikke fokus på branchen som kundegruppe. Herved oplever branchen heller ikke samme udvikling i nye løsninger, som skal styrke deres konkurrenceevne.

Det er vores håb og ønske, at Billund Airport Innovation Hub med konkrete værditilbud og aktiviteter kan være med til at skabe nye relationer mellem aktører, som ikke traditionelt har ’leget sammen’ og som kan styrke hinanden, heriblandt også vidensinstitutioner.” slutter Marie Skov Lillelund. 

 

Udover at huse fysiske rammer og testfaciliteter vil Billund Airport Innovation Hub fungere som et naturligt centrum for andre innovationsaktiviteter, bl.a. innovationssprint, Hackathons, temamøder, demo-dage, netværksaktiviteter mv. skriver Billund Erhverv i en pressemeddelelse.

 

Yderligere information kan fås ved henvendelse til Marie Skov Lillelund på msl@billunderhverv.dk og 9282 3605.

 

Læs mere på https://futureoflogistics.dk/

Læs Analysen for transport- og logistikbranchen her: https://billunderhverv.dk/wp-content/uploads/2023/07/Innohub_analyse_2023.pdf

Kontorbutikken refurb banner