Åbent hus arrangement på IFF – tredje del

Kai's Corner

Af Kai Bayer

Søndag den 24. august i år, var der et succesfuldt ”Åbent hus- arrangement” på IFF, det tidligere Grindstedværk, i anledning af 100 året for virksomhedens opstart.

Nu skal vi ca. 32 år tilbage i tiden, tilbage til den 12. september 1992, hvor Lokalradio Grindsted var til Åbent hus- arrangement på Danisco Ingredients, som det hed dengang.

Tredje del

Så er jeg kommet ind i noget der hedder Luftcentralen, til ingeniør Poul Graakjær.                                           

Så Grindsted Products producerer også luft?

Ja, på en måde gør vi jo, men det er luft, som vi bruger ude i vores procesanlæg f.eks. automatikluft til alle vores styringssystemer.

Det lyder indviklet, hvordan kan man bruge luft til det?

Det er fordi, at man har ventiler, der regulerer ved hjælp af luft. Og det er til dem, at vi leverer luft. Men vi bruger også luft til pulvertransport, og det betyder at vores pulver bliver skubbet rundt i rørene af luft.

Hvordan producerer du så luft? Bliver det suget ind udefra via de her store maskiner, som vi står ved siden af?

De maskiner som vi står ved siden af, kalder vi i daglig tale for skruekompressorer, og det vi ser lige foran os, det er indsugningsfilteret, og så tager vi atmosfærisk luft ind, og så her på filteret her på fronten, bliver de værste urenheder sorteret fra, og så går det igennem to skruer, der kører inde i hinanden, og her bliver det komprimeret op til en 9-10 kg.’s tryk.

Så bliver luften varmet op, og så går det igennem en køler, der er inden i maskinen og så over til en lufttørrer. Der tørrer vi vandet ud af luften, således at luften er dug- og vandfri ned til minus 20 grader. Vi vil nemlig være sikre på ikke at få vand rundt i vores luftsystemer og bl.a. til vores styresystemer, for vand kan jo fryse, og så kan vi få alvorlige problemer om vinteren. Vi har valgt de 20 minusgrader, fordi det er yderst sjældent, at vi komme under 20 minusgrader om vinteren.

Man kan vel så næsten sige, at Grindsted Products er afhængig af åndedrag ligesom mennesker?

Det er virksomheden i aller højeste grad. Hvis vi ikke sender luft ud i systemerne, så lukker alle processer.

outletmesse2024