Sanders Historiske Hjørne: Hans Frederik Wittendorff – Familien Lorentzen og Omme Lift A/S

Sanders Historiske Hjørne

Af Carsten Sander Christensen

 Familien Lorentzen og Omme Lift A/S

 

Sdr. Omme har altid været en lille driftig by.

Indtil kommunalreformen i 1970 lå landsbyen i Vejle Amt, og herefter i Ribe Amt i næsten 40 år og herefter igen i Region Syd. Klummen handler i dag om en verdenskendt virksomhed, der ligger i byen. Nærmere bestemt på Lægårdsvej på hovedvejen mod Herning. Historien om virksomheden starter for næsten 180 år siden. Her dukker familien Wittendorffs navn op i Sdr. Omme. Helt præcist drejer det sig om forpagteren på Clasonsborg, det nuværende Skarrildhus Hotel, fra 1846 til 1848, Hans Frederik Wittendorff. Han var for øvrigt præstesøn fra Honum ved Rask Mølle.

 

Landbrugserhvervet var ikke rigtig noget der lå til Hans Frederik Wittendorff, så han kastede sig over lærergerningen i stedet.

Så fra 1848 startede han som degn og skolelærer i Sdr. Omme kirke og skole. Og den gerning havde han indtil 1883. Hans Frederik Wittendorff var far til otte børn. En af dem var datteren Sofia Wittendorff som blev gift med Johan Caspar Lorentzen, der var søn af en kammerskriver Lorenz Lorentzen fra København. Da Johan og Sofia skulle vælge bosted efter de var blevet gift, ja så valgte de Sdr. Omme. Johan Caspar Lorentzen åbnede kort efter et hjul- og karetmagerværksted på Hovedgaden i den lille sydjyske landsby. Dette erhverv udøvede han i tre årtier og som bierhverv var han ringer og graver på den lokale kirkegård i Sdr. Omme.

Johan og Sofia fik tolv børn, her iblandt Frederik Wittendorff Lorentzen (1876-1957). Han var det eneste af børnene, der bosatte sig i Sdr. Omme by. Indtil 1906 boede han dog rundt omkring i Europa. Han sejlede som fyrbøder på et skib til Rusland og endte som beslagsmed på Landbohøjskolen i København. Og han var dygtig til sit fag, ja sågar smidt ud fra B&W skibsværftet i København fordi hans høje arbejdstempo ødelagde rytmen i sjakket.

I 1906 åbnede han et smedeværksted på Hovedgaden i Sdr. Omme og her var hans speciale vogn- og beslagsmedning. Derudover arbejdede han på mejeriet, teglværket og på kartoffelmelsfabrikken (nær den gamle Sdr. Omme Mølle). I en alder af 41 blev Frederik Wittendorff Lorentzen gift med Valborg. I 1947 overtog sønnerne Kristian og Frode Wittendorff Lorentzen smedeværkstedet efter deres far. Bygninger og udenoms areal var på o. 100 m2.   

 

Så begyndte udviklingen at tage fart.

Udviklingen inden for landbrug i den lille landsby og omegn havde også været voldsom. Brødrene Lorentzen ændrede smedeværkstedet til en produktionsvirksomhed. Sdr. Omme Maskinforretning var født. Nu producerede man primært en række maskiner til landbruget. Det omfattede blandt andet gummivogne, grønthøstere, kartoffellæggere, kartoffeloptagere, harver og andre moderne maskiner til landbruget. Ud over landbrugsmaskiner var Sdr. Omme Maskinforretning kendt for dets arbejde inden for anlæggelse af centralvarme i Sdr. Omme.

I løbet af 1950erne begyndte ordrebogen at bugne. Og den første rigtig store ordre var landbrugsvogne til Indien. I starten af 1960erne havde man endvidere eksporteret til Australien og Sydamerika. I 1963-1964 var areal i maskinforretningen vokset til omkring 1200 m2, men det var alt for trangt, så derfor flyttede forretning og produktion ud til Lægårdsvej. I 1965 åbnede maskinforretning på et område, hvor den ligger den dag i dag for snart 60 år siden, der dækkede 3000 m2.

 

I 1960erne sad pengene ikke så løst på de lokale landmænd.

Underleverandørers arbejde i blandt andet Schweiz skulle holde hjulene i gang. Indlemmelsen i EU i starten af 1970erne var en saltvandsindsprøjtning for fabrikken, Tallerkenharver, ballevogne og smuldreharver var også på salgslisten nu. Virksomheden gik nu under navnet Sdr. Omme Maskinfabrik og det den blev kendt for i Danmark og store dele af Europa var, at det var her i midten af 1970erne i Sdr. Omme, at man fandt den førende producent af selvkørende vandingsmaskiner i Europa. Produktionen af vandingsmaskiner blev produceret i tusindtal. Og den produktion fortsatte helt til år 2000, hvor man solgte produktionen til et lokalt firma.

 

Landbrugs- og oliekrisen omkring 1979, fik Sdr. Omme Maskinfabrik til at tænke helt nye tanker.

Især fordi det var svært at finde underleverandørsarbejde og i 1980 så et helt nyt produkt dagens lys: Omme liften. En arbejdsplatform som kunne monteres på en trailer eller en indre ladvogn med en arbejdshøjde på ni meter. Omme liften blev lynhurtigt kendt i Danmark samt i de øvrige nordiske lande. Og man arbejde på fabrikken i døgndrift på at få liften godkendt i det daværende Vesttyskland og senere Frankrig og Storbritannien. Og det lykkedes.

I 1983 foretog man det tredje generationsskifte Frode og Kristian Wittendorff Lorentzens tre sønner Torben, Frederik og Harry overtog virksomheden. I 2000 stoppede Omme Lift A/S, som virksomheden nu hed med at producere maskiner til landbruget og Frederik forlod firmaet. Og herefter producerede man udelukkende lifte. I 2002 konstruede man den første bæltelift og to år efter rullede lift nummer 5000 ud af fabrikken.

I 2023 foretog man så det fjerde generationsskifte, I august samme år døde Harry Wittendorff Lorentzen i en alder af 69. Sønnen Henrik Lorentzen overtog hans andel og rolle som direktør sammen Torben Wittendorff Lorentzen. Omme Lift A/S omfatter i dag et areal på godt 18000 m2.

 

 

 

Omme Lift – Arkivfoto: René Lind Gammelmark

Lions Nytårskoncert 2025