Kære forældre til børn i 7. klasse – se nu her

Fra venstre: Politiassistent Emil, i midten SSP medarbejder Thomas Sander Nielsen og til højre Politiassistent Annette Kristensen - Foto: René Lind Gammelmark

Uge 45 og 46 kører der en landsdækkende kampagne rettet direkte til elever i 7. klasserne.

 

Den sikre side – det er ude i alle 7. klasser over hele Danmark.

Det handler om online sikkerhed – hvad skal man passe på? Hvad kan nettet? Ved man hvem man chatter med?

Sydøstjyllands Politis nærpolitistation i Grindsted og Billund Kommunes SSP har et rigtig godt samarbejde. Derfor har de, de sidste to år valgt at køre kampagnen sammen.

Det foregår på den måde at der er en SSP-konsulent med sammen med Politiet. Det har den fordel at vi på den måde kan vise at vi laver forebyggende arbejde sammen, forklarer Thomas Sander Nielsen der er SSP konsulent i Billund Kommune hvor han arbejder med forebyggelse. Det giver også god adgang til mange unge mennesker på en gang.

Vi er nok det eneste sted i Danmark vi gør det på den måde.

Annette Kristensen der er politiassistent hos Sydøstjyllands Politi på Nærpolitistationen fortæller at det giver et rigtig godt samarbejde med skolerne at Politi og SSP kommer ud sammen. Det giver også et godt forhold til børnene i 7. klasse. Det er en god årgang at komme ud og få fat i dem, så det ofte er på det tidspunkt hvor de unge mennesker gerne vil prøve en masse forskellige ting. På denne måde kan de lære os lidt at kende – ved at vi kommer ud på skolerne og giver den denne undervisning.

 

Vil gerne have forældrene med

Onsdag den 13. november fra kl. 17 til 18 i aulaen på udskolingen på Lynghedeskolen afdeling Søndre. For alle forældre til elever i 7. klasserne (både privatskoler og folkeskoler). Der vil blive budt på kaffe/the/vand og en forfriskning i form af frisk frugt.

De første to år har der i snit været 15 forældre der har deltaget i arrangementet der tidligere blev afholdt en torsdag. I år forsøger vi os i stedet for onsdag med håbet om at der møder flere forældre op.

Vi ved godt det kan være svært for forældrene at finde tid, men det er vigtigt.

Internettet kan rigtig mange ting og der er også nogle ting man skal passe på!  Det er en nem indgang til at tage dialogen med de unge mennesker, for vi har jo talt med dem først forklarer Thomas Sander Nielsen.

Der er mange der fejlagtigt tror at børnene i dag er digitalt indfødte, for de har oplevet at der altid har været en telefon. Annette og Thomas vil hellere se det som at de unge er digitalt udsatte. De unge har fra de er helt små haft en telefon i hånden, der er åbent til hele verden. Der er aldrig nogen der har vejledt dem om hvad de skal gøre.

Forældrene er måske omkring 40-45 år og ved måske ikke noget om faldgruberne.  Hvad skal man tale om, hvorfor man skal tale om det – de unge spiller computere og det er jo fint!

 

Fokus på billeddeling og chat

Det vi kommer og taler med de unge om, er billeddeling, ved du hvem du chatter med? Og passworddeling.

Det er de tre ting vi kommer ind på. Vi taler meget om det at der bliver sendt nøgenbilleder fra en ung til kæresten, og så går der måske kun 14 dage og så er man ikke kæreste længere, og billedet bliver delt længere ud fordi man ikke længere er kærester.

Til disse arrangementer laver vi en slags quiz med fakta tal. De får nogle spørgsmål, og de unge svarer på vores spørgsmål via deres telefoner eller computere.

Det viser sig ofte at de tror der er langt flere der deler nøgenbilleder end der i virkeligheden er. Vi har nogle faktiske tal fra landsdækkende undersøgelser forklarer Thomas Sander Nielsen. Nogle kan fristes til at dele billederne – fordi de tror at det gør alle deres venner. 

De unge bliver overraskede når de finder ud af at det rent faktisk ikke er så udbredt som man tror.

Thomas Sander Nielsen og Annette Kristensen forklarer at det er det man også kalder flertals misforståelser.

 

Kom nu op af stolen kære forældre

Det er en nem indgangsvinkel til at tale med de unge.

Det er samtidig en fantastisk mulighed for at møde Annette og Thomas, der jo ofte kommer på skolerne, til møder på skolerne, og taler med de unge på gangene, i skolegården og vi taler med dem når vi møder dem ude i byen.

Vi kommer så ofte på skolerne, fordi vi også gerne vil hygge os sammen med og tale med de unge, så hvis der er et problem på et tidspunkt, så har de set os og de er trygge ved os.  Man behøver ikke nødvendigvis at møde mig fordi man har gjort noget forkert forklarer Thomas Sander Nielsen. Man kan også sagtens møde mig fordi man passer sine ting.

Det er også det vi prøve med lokalpolitiet, vi prøver at være ude og tale med dem – det gælder ikke kun de unge, men også de ældre. Det er også for at sige at vi ikke er farlige Annette Kristiansen. Vi er til at tale med.

 

Langt de fleste af de sager nærpolitiet tager er forebyggende.

Langt de fleste unge gør det de skal, passer deres ting, har fritidsjob og går i skole og forskellige aktiviteter i deres fritid. Der er selvfølgelig nogle enkelte der kommer til at gå ved siden af en gang imellem. Så er det vi har de forebyggende samtaler med dem – og så kan det ofte være vi aldrig ser dem igen. Langt de fleste retter sig op igen.

Vi har en god kommunikation med 7. klasserne, vi kommer lidt ind på dem, og kan mærke dem. Vi vil gerne have at forældrene kommer og oplever det vi oplever med de unge. De unge kommer sikkert ikke hjem for at fortælle forældrene det.

Onsdag aften vil vi meget gerne have muligheden for at fortælle forældrene hvad det er vi har talt med de unge om, og hvad vi har lavet sammen med dem, forklarer Annette Kristiansen.

Det vi også gerne vil fortælle er, at er man nu kommet til at dele et intimbillede, så skal forældrene ikke far op, for det hjælper ingenting. Der er selvfølgelig nogle restriktioner mellem forældre og børnene. Thomas mener at der jo nok er nogle unge mennesker der er bange for at få taget deres telefoner af forældrene, og på den måde nok ikke fortæller det. Men det er bare så vigtigt at de fortæller det så de kan få hjælp til at få hjælp.  Man skal kontakte politiet og SSP som kan hjælpe med gode råd,  og henvisning til tjenster som eventuelt kan hjælpe med at få slettet billederne. Det er f.eks. Sletdet.dk som Red Barnet varetager forkllarer Thomas.

Det skal ikke være farligt, for det kommer til at ske for en ud af ti. Det er vigtigt at forældrene tør tage snakken med de unge, og at man er opmærksom på at man skal tage snakken, forklarer Annette Kristiansen der mener at man i en travl hverdag er slem til at glemme det.

Børnene ved jo ikke hvordan de takler sådan nogle ting for de har jo aldrig lært det. De har jo bare fået udleveret de forskellige telefoner, iPads og computere og så prøver de sig frem, ligesom med meget andet forklarer Thomas.