Af Kai Bayer
Borgergade i 30’erne – 2.del
I anledning af aktuelle butikslukninger i Grindsted midtby samt – formentlig – store, kommende ændringer af bymidtemiljøet omkring Grindsted Midtpunkt, kunne en genudsendelse af en vandring gennem den engang så flotte og driftige bymidte, beskrevet af Knud Eskildsen, være på sin plads.
Om ham kan oplyses her, at han var barn af byen, født 8. september 1924. Han gik på Grindsted Kost- og Realskole, hvorfra han dimitteredes i 1941 med præliminæreksamen. Herefter blev han elev i Varde Bank’s Grindsted afdeling og blev allerede i 1946 som ung, knap 22årig bankassistent tilknyttet Grindsted Handelsskole som timelærer. Fra slutningen af 1950’erne varetog han endvidere regnskabsmæssige opgaver samt andre i fortsættelse af, at han derhjemme havde både skrivemaskine og duplikator. Begge var han fortrolig med fra besættelsestiden, da han var blandt dem, der fremstillede lokale illegale blade. Som fuldmægtig i Varde Bank blev Knud Eskildsen endelig pr. 1. august 1964 fastansat på handelsskolen som handelslærer, fulgt op af de obligatoriske handelsfaglærereksamener.
Ovennævnte kommentarer er skrevet af forhenværende Handelsskoleforstander Ruben Karstoft i oktober 1994. Ruben Karstoft døde den 25. december 2022.
I naboejendommen fandtes Andels-svineslagteriet ”Midtjylland”s udsalg.
Fra starten – formentlig i 1934 – en fornem forretning bestyret af Svend Christiansen og hans kone Marie, som lever endnu. Før denne forretning åbnede, foregik en stor del af den daglige kødhandel øst for viadukten fra selve slagteriets baglokaler forestået af Otto Hansen, som var søn af malermester H. Hansen.
Borgergade 5
I en mindre butik ved siden af- nærmere betegnet i Borgergade 5 – idet ikke alle indgange var nummererede, fandtes den mondæne dameforretning CITY. Den var ejet af de såkaldte CITY-damer Laura og Emma Christiansen. Vinduesudstillingen her fremkaldte dog kun foragt for en dreng af min kaliber, idet den bestod af damehatte!
Borgergade 7
Nej, så var der mere facon over Borgergade 7, en statelig nybygget ejendom under firmanavnet Magasin du Nord, indehaver var L. Lorentzen. Lorentzen var en af byens mest helstøbte forretningsmænd: korrekt og imødekommende til det yderste bag disken, men ellers en forholdsvis indesluttet natur, der ikke tog meget del i byens liv. Hans sprog bar præg af, at han var kommet sydfra – hvor langt sydfra fik jeg aldrig konstateret. Han havde sit personale meget længe og visse mænd, som nu virker omkring i byen, har haft deres første seriøse byplads her. Det gælder f.eks. N.J. Baggesgaard, ansat i Varde Bank.
Borgergade 9
For at det ikke skal være løgn, var et andet af Københavns stormagasiner repræsenteret i nr. 9, nemlig Crome & Goldschmidt. Indehaver var manufakturhandler A. Christensen. I daglig tale benævntes han ”Tugthus-Christensen” – angiveligt fordi visse af hans varer – i al fald før i tiden – var fremstillet i Horsens. Hans søn Poul Johan Christensen drev forretningen videre indtil for få år siden.
I gadegennembruddet, hvor passagen til Birketorvet nu findes lå en stor hvid ejendom ejet af Johannes R. Hansen, hvis kone Marie drev en form for pensionat, i det mindste lidt længere tilbage i tiden. Men i den vestligste del af huset befandt der sig et mælkeudsalg, drevet af mælkehandler Tusborg, som boede privat i Vestergade 18. Et mælkeudsalg dengang solgte helt og aldeles kun mælk, fløde og smør, så det var i sandhed før brancheglidningens tid. Tusborg passede ikke selv forretningen, da han var optaget af at køre sin mælketur med hestevognen om formiddagen. Men hans datter Asta var ferm til dette arbejde og på et tidspunkt erindrer jeg, at malermester Karl Eskildsens kone Kathrine havde det job.
Det skal måske nævnes, at i den pågældende ejendom fandtes en overgang den såkaldte ”Sydvestjyllands” kiosk, bl.a. drevet af søstrene Præstegaard, døtre af tømmerhandler Kr. Præstegaard.
Tredje del kan du læse her på Netavisen Grindsted den 28. januar 2025