Prisloftet for overskudsvarme fjernes

Nu fjernes prisloftetKris Jensen Skriver og Anni Matthiesen - PR-Foto

Nu fjernes prisloftet for overskudsvarme

Efter mange års kamp er det endelig lykkedes at nå en politisk aftale om at fjerne prisloftet på overskudsvarme. Med fjernelsen af prisloftet for overskudsvarme bliver det markant lettere for virksomheder at tage del i den grønne omstilling. Prisloftet har tidligere været en barriere, som gjorde det økonomisk mindre attraktivt at investere i teknologier og infrastruktur til udnyttelse af overskudsvarme. Uden loftet har virksomheder nu større frihed til at samarbejde med fjernvarmeselskaber og offentlige aktører om at dele deres overskydende energi – til stor gavn for både klimaet og varmeforbrugerne. Denne ændring skaber et potentiale for vækst og innovation i energisektoren, samtidig med at den sikrer, at mere energi udnyttes effektivt.

 

I en tid præget af stigende energipriser, øget fokus på bæredygtighed og nødvendigheden af at reducere CO₂-udledninger, står genanvendelse af overskudsvarme som en vigtig brik i den grønne omstilling. Ved at udnytte overskudsvarme fra industri, servercentre og andre erhvervsaktiviteter kan vi reducere energispild og bidrage til en mere effektiv og klimavenlig energiforsyning.

 

Anni Matthiesen der er Landdistriktsordfører for Venstre udtaler:

”Jeg ved, at rigtig mange bliver glade i dag når de får nyheden om at prisloftet for overskudsvarme bliver fjernet. Jeg ved at dette ønske har stået højt på ønskesedlen både i Vejen, Endrup, Grimstrup, Vejrup, Gesten og mange mange flere steder rundt om i landet og mange har måske været ved at opgive om det nogen sinde kunne blive til virkelighed. Jeg ved at vi fra Venstres side virkelige har mast på for at nå i mål med en aftale og derfor var der også stor glæde til Venstres gruppemøde, nu hvor det endelig er lykkedes at fjerne prisloftet”.

 

Kris Jensen Skriver(S) uddtaler:

”Prisloftet har været en stopklods for Vejen Varmeværk, og dermed forbrugerne, i mange år. Som lokalt valgt medlem af Folketinget har jeg arbejdet med det og bragt det på banen ad flere omgange, og jeg er enormt glad for, at prisloftet nu bliver fjernet. Jeg vil gerne takke varmeværket for et godt og konstruktivt samarbejde. Det her er en vigtig lokal nyhed, og jeg ser frem til, at man i Vejen tager overskudsvarmen i brug. Den sunde fornuft har sejret – det her er en god dag som lokalt medlem af Folketinget”.

 

Hvad er overskudsvarme?

Overskudsvarme er den varme, som virksomheder eller produktioner genererer, men ikke selv bruger. Det kan være varme fra industrielle processer, køleanlæg eller store datacentre. Ofte ledes denne varme direkte ud i atmosfæren eller det omkringliggende miljø, hvilket resulterer i tabt energi, der kunne have været genanvendt.

 

Succesfulde eksempler på anvendelse af overskudsvarme

Flere danske virksomheder har allerede taget de første skridt til at udnytte deres overskudsvarme. Blandt andet anvender store datacentre deres køleanlægs varme til at forsyne lokale fjernvarmenet, mens fødevareproducenter sender overskudsvarme videre til boliger og offentlige bygninger. Disse initiativer viser, hvordan teknologi og samarbejde kan skabe bæredygtige løsninger med store fordele for både økonomien og klimaet.

 

En fælles indsats er nødvendig

For at realisere det fulde potentiale af overskudsvarme er det nødvendigt med øget samarbejde mellem virksomheder, forsyningsselskaber og myndigheder. Det kræver investeringer i infrastruktur og klare rammevilkår, der fremmer udnyttelsen af denne værdifulde ressource. Ved at prioritere overskudsvarme kan vi skabe en mere bæredygtig fremtid, hvor energi bruges smartere, og vi samtidig bidrager til Danmarks mål om at blive klimaneutrale lyder det i en pressemeddelelse.