Lørdag den 6. juli drog 6 kajakroere afsted fra fra Ro- og Kajakklubben i Grinsted. I bil tog de turen op til Klostermølle, hvorfra de startede roturen.
Her er rejsebeskrivelsen/dagbog skrevet af Thomas Jensen
Turen var egentlig planlagt til at starte i Juelsminde og slutte et sted mellem Ebeltoft og Grenå, men da vejrudsigten lovede alt for meget vind , satte de 6 deltagere sig sammen fredag eftermiddag for at lave ruten om så turen endte på Gudenåen og videre ud i Kattegat.
Dag 1
Sommerturen startede i regnvejr. Vi roede ud fra Klostermølle via Mossø, Gudenåen, Gudensø, Ry og Birksø, for at overnatte ved Allinge vest. Vi slog telte op i regnvejr. Vi havde en del udstyr med, så vi kunne sidde i tørvejr og lave mad på Trangia. Distancen var på ca. 15 km.
Privatfoto
Foto: Thomas Jensen
Dag 2
Vi sejlede via Julsø i strid modvind (ca. 10 m/s) mod Himmelbjerget i front, derefter til Brassø, Borre Sø, Avnsø, Skallervig, for til sidst at ende hvor Hjejlen har hjemme i Silkeborg. En tur på ca. 22 km.
Foto: Thomas Jensen
Dag 3
Vi startede med lidt luksus, friske rundstykker og lun leverpostej og en basse til at slutte af med.
Dagens tur startede fra Silkeborg Roklub og for at komme op i Gudenåen, skulle vi gennem slusen ved papirfabrikken. Lidt mere luksus da vi nåede Svostrup Kro efter ca. 13 km roning fik vi Stjerneskud. Svostrup Kro blev kendt under den store oversvømmelse i foråret. Vi fik lov til at se kroens gamle vinkælder. Undervejs mod Kongensbro trænede vi lidt sikkerhedsteknikker.
Svostrup Kro – Foto: Thomas Jensen
Svostrup Kro – Foto: Thomas Jensen
Vinkælderen på Svostrup Kro – Foto: Thomas Jensen
I Kongensbro kom de første udfordringer, da vi ville få vinden direkte mod os, vejrudsigten sagde 6-8 m/s, men vi fik rækket træklinerne klar, det er som sikkerhed for at vi kan få alle “mand” med hvis det bliver for “hårdt”. Det skulle vise sig, at vi fik brug for træklinerne, da modvinden mod Ans skulle vise sig at være værre end forudset. Vi havde ca. 12 m/s i middelvinden, med vindstød op til 16 m/s. Så det var seks godt brugte roere, der nåede frem til en desværre fyldt shelterplads ved Ans. Som alternativ er der i Ans en roklub, og Hans Jørgen ringede til klubben. Vi var heldige , for de ville gerne lukke os ind i deres fantastiske klubhus med Sauna, og med den mest fantastiske udsigt over Tange Sø. Der var vild jubel hos de seks trætte roere da vi kom ind i varmen. Resten af dagen gik med hygge og afslapning. Denne tur viste os hvor vigtigt det er, at man træner sikkerhed i hverdagens. Dagens distance var på ca. 32 km.
Privatfoto
Dag 4
Turen gik gennem Tange Sø, undervejs gennem søen løb vi ind i en voldsom gang regn og tordenvejr, så vi måtte søge ly undervejs. Vi skulle passere gennem Tangeværket, og skulle transportere kajakkerne et stykke vej, faldet ved Tangeværket og Gudenåen er ca. 10 meter. Resten af turen foregik i stille tempo gennem Gudenåen, hvor vi var så heldige at se naturen på nærmeste hold, da vi så to musvåger kæmpe mod hinanden. Den ene Musvåge havde et bytte i sine kløer, hvorefter den tabte kampen, og den anden Musvåge greb byttet i luften. Vi slog lejr på Langå lejrplads. Det var en tur på ca. 31 km.
Foto: Thomas Jensen
Dag 5
Det var en kold nat, hvor de fleste måtte trække i skiundertøj, men da morgen oprandt, stod solen frem, det blev en skøn morgen. Turen gik fra Langå mod Randers. Lidt luksus skulle der til igen, vi valgte at gå i land og spise middagsmad på en Restaurant i Randers. Turen gik videre fra Randers til Kyst- og Fjordcentret. Dagens tur var på ca. 35 km.
Dag 6
Denne dag sagde vi pænt farvel til Alex, hvorefter vi fik os en kulturel oplevelse da vi så Kyst- og Fjordcentret. Derefter gik turen til udmundingen af Randers Fjord ved Udbyhøj, hvor vi tog kabelfærgen fra nordsiden af Fjorden til sydsiden, hvor Jan gav is. Vi slog lejr på sydsiden, hvor vi sov i Shelter, alle mand. Keld gav aftensmad, den berømte Sommertogt menú: Pølsemix. Turens korteste discance på ca. 14 km.
Foto: Thomas Jensen
Foto: Thomas Jensen
Dag 7
Vi stod igen op til en skøn morgen med sol og let vind. Turen gik fra udmundingen af Randers Fjord ud i Kattegat, hvor vi gik sydover. Vi ville gå kystnært på grund af vinden der ville tage til i løbet af dagen, men det viste sig at der ikke var meget vand, så vi måtte gå langt fra land. Undervejs roede Jan og jeg forrest (Thomas. red), hvor vi var så heldige at vi sejlede forbi en sæl der solede sig et par meter fra os.
Vinden og bølgerne tog til, så det blev lidt “spændende og sjov” roning til sidst. Bent gav is ved vaffelhuset i Fjellerup Strand, og de is kan anbefales. Vi valgte at overnatte på Campingpladsen i Fjellerup, uha, det var skønt med et varmt bad. Vi fik besøg af Bjarke, der kom med hjemmebrygget øl, så glæden var stor. Vi fik adgang til et VIP område på Campingpladsen med udsigt over vandet. Aftensmaden blev igen lavet på Trangia. Dagens tur var på ca. 25 km,
På campingpladsen i Fjellerup – Privatfoto
Foto: Thomas Jensen
Dag 8
Vi stod igen op til solskin, og dagen gik med afslaptning. Tiden blev brugt på at afslutte en skøn tur, med ankomst til Grindsted kl. ca. 17.00.
Det blev en skøn sommertogt, hvor vi startede ud med regn de første dage, hvorefter det blev tørvejr resten af turen, men nok så vigtig, sammenhold og hygge.
Et par valgsprog fra turen var: jeg kan ikke få armene ned, og ikke mindste 6-8 m/s vind, så nok engang var undskyldning fra min side.
Vi fik set naturen fra nærmeste hold, med en del rovfugle, isfugle og selvfølgelig sælen. Turen blev på ialt knap 180 km.
Thomas Jensen afslutter dagbogen med “Mon ikke der bliver arrangeret et sommertogt 2021”.
Foto: Thomas Jensen
Foto: Thomas Jensen
Foto: Thomas Jensen
Foto: Thomas Jensen
Foto: Thomas Jensen
Foto: Thomas Jensen
Foto: Thomas Jensen
Læs også:
Sommertogt 2020: Så tog 6 kajakroere fra Grindsted på sommertur