Bülows Hjørne: du er lille Leyson

Bülows Hjørne

Af Louis Bülow
For tre årtier siden i begyndelsen af 1990’erne havde storfilmen om nazisternes jødeforfølgelser Schindlers Liste verdenspremiere, og Steven Spielbergs filmepos om én af de største humane skikkelser i Holocaust skulle blive et højdepunkt i filmhistorien.

Da filmens centrale figur, den tyske industrimand Oskar Schindler, to årtier tidligere besøgte USA og steg ud af ruteflyet fra Frankfurt i Los Angeles Lufthavn, udspillede der sig tumultagtige glædesscener. En større gruppe jøder, som han havde reddet fra udryddelse under folkemordet, var stimlet sammen for at give ham en begejstret modtagelse.

Måske især èn af jøderne, Leon Leyson, var spændt på, om Schindler kunne genkende ham efter alle disse år. Dengang havde han været den yngste på Schindlers liste, en lille spinkel knægt, og nu her næsten 30 år senere var han en ikke helt ung gymnasielærer på 43, gift med Elisabeth med to børn, Stacy og Daniel Tsalig.

Leon Leyson – Kilde: Chapman. edu (Chapman University)

Men da Schindler fik øje på ham blandt de mange fremmødte, lyste han op i et stort smil og udbrød med sin hæse stemme: ”Jeg ved godt, hvem du er – du er lille Leyson …”

Allerede tidligt under krigen havde Schindler etableret en emaljevare-fabrik i Krakow nær den jødiske ghetto og KZ Plaszow, hvor han fortrinsvis beskæftigede jødiske arbejdere – og samtidigt et fristed, hvor han satte alt på spil for at redde jøderne gennem Holocaust.

Leon Leysons far Moshe og broderen David var ansat hos Schindler, og da Leon var 13 år gammel, tog Schindler ham ind på fabrikken. Drengen var den yngste af de 1200 arbejdere og så lille, at han måtte stå på en trækasse for bare at nå maskinens håndtag. Men Schindler tog sig godt af sin unge arbejder – lille Leyson, som han altid kaldte ham – og kom dagligt forbi i fabrikshallen for venligt at spørge, hvordan det gik.

Ofte fik drengen tildelt dobbelt madration og ekstra brød, som han kunne tage med hjem til familien – næsten uvirkeligt i en tid med sult og hunger. Da Leon fik problemer med synet på grund af natarbejdet, greb Schindler straks ind og fik ham forflyttet.

Leon Leysons 16-årige storebror, Tsalig, blev taget af nazisterne under en razzia i ghettoen og slæbt til jernbanestationen med sin jødiske kæreste for at blive deporteret til KZ Belzec. Schindler forsøgte desperat at redde den unge mand, og det lykkedes ham at bestikke en SS-officer til at slippe Tsalig fri. Men i sidste øjeblik besluttede han at blive i togvognen hos sin kæreste, og begge blev myrdet straks efter ankomsten til Belzec.

Allerede i 1941 var Leons ældste bror, den 19-årige Hershel, flygtet fra Krakow for at opsøge sine bedsteforældre i Narewka nordøst for Warszawa. Men inden længe slog nazisterne til også her, og byens 500 jøder, deriblandt Hershel, blev myrdet under en blodig masakre.

Historikere har kun kendskab til èt enkelt tilfælde under Anden Verdenskrig, hvor det lykkedes en gruppe jøder at slippe ud af dødslejren Auschwitz i live. Det skete, da Oskar Schindler ved en næsten mirakuløs indsats fik reddet 300 jødiske kvinder ud af lejren.

Oskar Schindler – Kilde: Public Domain

I forbindelse med lukningen af KZ Plaszow beordrede SS i oktober 1944 de mange Schindler-kvinder deporteret til et ukendt bestemmelsessted, blandt dem Leon Leysons mor Channah og søsteren Pesza.

Transporten i de overfyldte kreaturvogne var et næsten endeløst mareridt, og da dørene endeligt blev åbnet, var Schindler-kvinderne ankommet til dødslejren Auschwitz. Med god grund frygtede de at blive sendt direkte til gaskammeret. Men Oskar Schindler skyede intet middel for at få sine jøder frigivet, og efter 3 uger lykkedes det at få overtalt kommandanten i Auschwitz ved hjælp af kostbare diamanter og Schindlers smukke sekretær.

For første og eneste gang i Auschwitz´ historie kunne en gruppe jøder forlade dødslejren i live.

De 300 Schindler-kvinder blev brutalt gennet ind i dè kreaturvogne, der ville bringe dem til Schindlers fabrik. Snart græd de udmarvede kvinder som pisket, snart fniste de som overstadige skoletøser. Én af dem hørte en SS-vagt spørge sin kollega: Hvad skal Schindler med alle de gamle kællinger? Det rager ikke nogen, sagde den anden, han kan oprette et alderdomshjem, hvis han vil.

Da Schindler-jøderne vendte tilbage efter 3 uger i Helvedes forgård, blev de modtaget af Oskar Schindler i fabrikkens portåbning. Én af de overlevende, den 13-årige Stella Müller-Madej, har senere fortalt: ”Schindler havde et besynderligt udtryk i ansigtet, et udtryk af forfærdelse, barmhjertighed, godhed … Jeg tror, at selv de frommeste jøder nu, i stedet for at bede til Gud, beder til Schindler.”

En anden af de overlevende kvinder, Mila Pfefferberg, fortalte mange år senere, at dette var et øjeblik med den dybeste og mest grundlæggende taknemlighed: ”Han var vores far, han var vores mor, han var det eneste, vi troede på. Han svigtede os aldrig.”

Da nazisterne blev slået tilbage på Østfronten, blev KZ Plaszow beordret lukket, men Schindler fik helt mirakuløst tilladelse til at flytte såvel fabrik som arbejdere til Brinnlitz i det besatte Tjekoslovakiet. Hans jøder undgik hermed at dele skæbne med de øvrige mange tusinde jøder i Plaszow, der blev sendt direkte til udryddelsen.

Ved en fejl var Leon Leyson og hans far og bror ikke kommet med på Schindlers liste, og de blev stillet op i rækker med andre jøder for at blive deporteret til Auschwitz. Leyson så pludseligt et glimt af Schindler og masede sig desperat frem i rækkerne for at fange hans opmærksomhed. En SS-officer slog ham brutalt med geværkolben, men Schindler hørte støjen og fik øje på Leyson: ”Jeg råbte til ham: Vi er ikke på listen, min far, min bror og mig …”

Med stort besvær fik Schindler trukket Leon, Moshe og David væk fra rækkerne af dødsdømte.

I maj 1945 var det hele så forbi. Millioner af jøder var blevet myrdet i det nazistiske inferno, men Schindlers jøder havde overlevet Holocaust – blandt dem Leyson-familien. De næste 3 år tilbragte familien i tyske flygtningelejre, hvorefter Leon og hans forældre rejste til et nyt liv i USA. Hans søskende emigrerede til den nye stat Israel.

Lille Leyson døde 12. januar 2013 i sit hjem i Fullerton i Californien, 83 år gammel. Igennem 39 år underviste han som gymnasielærer på Huntington Park High School, og i mange år var han en efterspurgt foredragsholder der flittigt tog rundt til skoler og universiteter for at fortælle om sine oplevelser med Schindler.

Oskar Schindler døde i Hildesheim i Tyskland den 9. oktober 1974, 66 år gammel. Hans jordiske rester blev ført til Israel, hvor hans kiste blev båret igennem Jerusalems gader. Han blev begravet på den katolske kirkegård på Mount Zion i overværelse af hundreder af grædende Schindler-jøder.

Mine børn, som han altid kærligt sagde …