Grindsted Skiklub har 40 års jubilæum

HVAD LAVER EN SKIKLUB I DET FLADE GRINDSTED-OMRÅDE ?

 Gennem de lokale dagblade og gennem “mund-til-øre “-metoden blev der i dagene op til den 16. januar 1982 slået på stortromme med henblik på at oprette en skiklub i Grindsted. I “Egnsbogen Grindsted/Billund” skrev redaktør Niels Kr. Mortensen (Vejle Amts Folkeblad) bl.a. “Som altid er vejret nok det, der har givet anledning til mest snak. 1982 startede med, at alt stod pudret i sne. Skiene kom frem. I rad og række stavede man rundt om Engsøen. Alle aldre var med. Og midt i sneen stiftede man GRINDSTED SKIKLUB” – lørdag den 16. januar 1982 – det var strålende sol, ½ m sne og -5 graders frost (næsten som i juledagene i 2021). Klubbens første bestyrelse: Jørgen Sørensen, formand, Bent Hovgaard, kasserer og Flemming Madsen, sekretær. Inden den stiftende generalforsamling havde alle deltagerne været på ski rundt om Engsøen.

Fra 19. december 1981 til 17. januar 1982 blev der registreret 316 skiløbere på ruten rundt om Engsøen – en strækning på 3,4 km, i alt blev der i denne periode løbet 1.074 km rundt om søen. “Engsøen rundt på ski” kunne følges på fjernsyn i radio- og fjernsynsafdelingen i Brugsen (nu Kvickly) i Grindsted. Og således kom aktiviteterne i Grindsted Skiklub i gang, dengang for 40 år siden. Den 20. januar 1982 var der 60 medlemmer i GRINDSTED SKIKLUB.

Mange har i årenes løb spurgt: “Kan det passe, at der er en skiklub i det flade område, hvor Grindsted ligger – og, ja, det er fuldkommen rigtigt – og GRINDSTED SKIKLUB er siden vokset til at være én af Danmarks største skiklubber med ca. 650 medlemmer her ved starten af jubilæumsåret 2022.

GRINDSTED SKIKLUB fejrer sit 40 års jubilæum med bl.a. et fantastisk tilbud til medlemmerne. I samarbejde med SPORT24 i Grindsted har medlemmerne – meget billigt – kunne købe “Årets flotte Skipulli” med SPORT24 og GRINDSTED Skiklubs nye logo – endvidere et rigtig godt tilbud på en HAGLÖFS VIDE rygsæk skriver klubben i en pressemeddelelse.

Den helt store oplevelse er, at GRINDSTED SKIKLUB har inviteret sine medlemmer i MAGION i Grindsted den 21. april 2022. Her vil medlemmerne få lejlighed til at møde LARS BRYGMANN, der fortæller om sin grænseoverskridende og fantastiske tur, 400 km på ski over indlandsisen “ARTIC CHALLENGE:PÅ TELTTUR I -32 GRADERS FROST”. Turen blev gennemført sammen med ni krigsveteraner og 2 fotografer til at dokumentere hele turen.  DETTE ARRANGEMENT ER FLYTTET TIL DEN 22. SEPTEMBER 2022 (opdateret den 18. marts 2022).

I alle årene har medlemmerne hver vinter – gratis – kunnet deltage i klubbens skigymnastik. Første gang var onsdag den 27. oktober 1982 i Nordre Skoles gymnastiksal. I de senere år, hvor det har været i gymnastiksalen på Søndre Skole, har der været 2 forskellige hold af 1 times varighed. På det ene hold trænes kondition og de forskellige muskelgrupper, der bliver brugt i skiløb – og alle får sved på panden. På det andet hold trænes mave, ryg og kondition.

Klubben har i mange år haft eget skiværksted, hvor medlemmerne – gratis – kan komme og klargøre skiene. Af og til holder klubben kurser i vedligeholdelse og klargøring af ski.

Når der er sne her i området, kan klubben tilbyde skiløb rundt om Gyttegaard Golfbane. Klubben har en del langrendsski og -støvler – der ganske gratis – lånes ud til alle interesserede. Klubben giver også instruktion til nybegyndere.

Det med sne i Danmark er jo en noget ustabil situation for en skiklub – sidste år var det var muligt – MEN BLEV AFLYST PÅ GRUND AF CORONA og regler om forsamlingsforbud.

GRINDSTED SKIKLUB har i mange, mange år arrangeret forskellige skiture til udlandet f.eks. Bulgarien, Frankrig, Italien, Norge, Sverige, Tyskland – og ikke mindst Østrig, som er – og bliver – klubbens foretrukne mål for klubture.

Midt i januar er det en 5 dages tur – med 3 HELE DAGE på ski – i mange år har det været til det store skiområde WILDER KAISER tæt på Wörgl og den tyske grænse – men i 2022 kører en busfuld medlemmer med MARTIN VEJS i spidsen til – det muligvis største skiområde i Østrig: SAALBACH-HINTERGLEMM, der ligger i ZELL AM SEE distriktet. Midt i marts drager en busfuld med HANNE KIRK-THOMSEN i spidsen til det verdenskendte og suveræne skiområde i ISCHGL, der ligger meget tæt på det toldfrie område SAMNAUN.

I uge 7, skolernes vinterferie, er det den absolutte største klubtur, der løber af stablen – og i skrivende stund er der over 260 deltagere tilmeldt denne tur. Turen går som sædvanligt til NEUKIRCHEN, der ligger i det vestlige af ZELL AM SEE distriktet, OBERPINZGAU. Området SKIARENA WILDKOGEL egner sig fortrinligt til børnefamilier, nybegyndere og letøvede – for specialisterne er der let adgang til de store skiområder KITZBÜHL-området mod øst og GERLOS, ZILLERTAL mod vest. I Neukirchen har klubben egen skiskole for børn og voksne – både nybegyndere og øvede skiløbere – der er både danske og udenlandske skiinstruktører – og til de mindre børn er der altid danske hjælpeinstruktører med. Sidst på ugen arrangeres slalomkonkurrencen “GRINDSTED OPEN” – her kan alle deltage – og deltagerne bliver inddelt i forskellige grupper. Turen er arrangeret således at det er muligt, at få 8 HELE DAGE på ski. På denne tur er der flere familier, hvor der er 3 generationer på ski. Turen til Neukirchen er oprindelig startet som Aase og Jørgen Sørensens familie- og vennetur, men blev i 1984 “overtaget” af Grindsted Skiklub. Jørgen Sørensen har i de mange år arrangeret og haft ansvaret for gennemførelsen af turen. Efter turen i 2020 overtog HANNE KIRK-THOMSEN rollen som arrangør af turen.

I flere år har klubben arrangeret en tur til SNOWDOME ved HAMBORG i november måned. Altid med en dobbeltdækker bus fyldt med glade og forventningsfulde skiløbere, herunder mange børn. I løbet af fem timer kan de allesammen få pudset formen af inden den kommende skitur. I den store 23.000 m2 store sne hal er der både piste til nybegyndere og mere erfarne skiløbere, skilift og snowpark med ramper og flyve-hop. I november 2021 var det med ALLAN TOLVARD i spidsen.

GRINDSTED SKIKLUB har ligesom så mange andre foreninger måttet aflyse og aflyse det ene arrangement efter det andet på grund af CORONA – og lige nu venter de fleste af klubbens medlemmer i spænding på, om de kan komme af sted på en af skiklubbens ture eller på private skiture – UH hvor er vi altså spændte, vi kan næsten ikke vente med at få afprøvet de ski. For rigtig mange er det 2 år siden, de har været på ski – og skiene skal nok lige en tur på skiværkstedet til eftersyn.

outletmesse2024